搜索

[釣技] 釣竿用料+拖立..

Colin 發表於 29/5/2008 18:24:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳大利亞
想問問假餌竿可唔可以從肉眼分到佢既用料, 同埋邊種用料比較好用

同埋如果係玩假虫既話, 個casting weight 應該用幾多克至幾多克, 我個目標魚係立魚+ 新手拖假餌

唔該師兄指點迷....
文師弟 發表於 29/5/2008 18:46:51 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
用料方面唔識睇~

但係~玩蟲蟲拖鱲就用cast weight 1-7g 到~

咁先cast 到 d 輕既jig head~ (因為鱲精口~鉛輕d好~同埋口細用#4 or#6 勾)

(有錯請指出~thank you)
 樓主| Colin 發表於 29/5/2008 21:02:28 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 文師弟 於 2008-5-29 18:46 發表
用料方面唔識睇~

但係~玩蟲蟲拖鱲就用cast weight 1-7g 到~

咁先cast 到 d 輕既jig head~ (因為鱲精口~鉛輕d好~同埋口細用#4 or#6 勾)

(有錯請指出~thank you) ...

我依邊支支都20G 以上==, 如果用action 係M / ML呢?
因為佢有D無寫casting weight, .....係但支竿到會寫係1-7?
文師弟 發表於 29/5/2008 21:24:06 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 Colin 於 2008-5-29 23:02 發表

我依邊支支都20G 以上==, 如果用action 係M / ML呢?
因為佢有D無寫casting weight, .....係但支竿到會寫係1-7?

唔係支支都會寫~~line rating 唔過4kg 應該都差唔多~~

其實安全d~問下d店員佢地會介紹俾您~~

話佢知~您想幾長支竿~7" or 6"6 或者長d.....1支過 定 2pc......

過7" 就 2pc......仲有話use soft plastic try to get some bream......

同大約預幾錢到........
 樓主| Colin 發表於 29/5/2008 21:36:05 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 文師弟 於 2008-5-29 21:24 發表

唔係支支都會寫~~line rating 唔過4kg 應該都差唔多~~

其實安全d~問下d店員佢地會介紹俾您~~

話佢知~您想幾長支竿~7" or 6"6 或者長d.....1支過 定 2pc......

過7" 就 2pc......仲有話use soft plastic try to  ...

因為我入去問佢啦, 我搵D 佢間店入面最平既黎問(講起係港紙6,7 百,因為我係澳洲= ="),  佢好似唔多想SELL 我, 加上佢地釣魚用既竿好似無分得咁仔細, 是但有支竿渣住飛野落去就得, 但我睇中左支D牌6" 既 竿有興趣, 但佢兩支一樣GE, 一支係60蚊, 一支係120蚊, 唯一個分別係百二蚊O個支D GUILDE 細D, 輕D, 同支竿係暗啞GE, 而60蚊就係GURLDE 大D, 重少少, 有光油係面......其他全部野一樣, 唔知有咩分別

所以我先問問可唔可以用肉眼分到個用料....
文師弟 發表於 29/5/2008 21:55:41 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 Colin 於 2008-5-29 23:36 發表

因為我入去問佢啦, 我搵D 佢間店入面最平既黎問(講起係港紙6,7 百,因為我係澳洲= ="),  佢好似唔多想SELL 我, 加上佢地釣魚用既竿好似無分得咁仔細, 是但有支竿渣住飛野落去就得, 但我睇中左支D牌6" 既 竿有興趣, ...

用眼睇就可以睇d guide 係唔係fuji~fuji 出既多數都好d~

仲有reel seat~都係fuji 好d~

自己拎上手會唔會好重~(玩lure~收完又cast~太重會手好攰)

拎得舒唔舒服都好重要~

如果睇到邊支o岩心水~記低model no 再上網問下d師兄都好~~

同埋您大約預幾錢到??
 樓主| Colin 發表於 29/5/2008 22:00:42 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 文師弟 於 2008-5-29 21:55 發表

用眼睇就可以睇d guide 係唔係fuji~fuji 出既多數都好d~

仲有reel seat~都係fuji 好d~

自己拎上手會唔會好重~(玩lure~收完又cast~太重會手好攰)

拎得舒唔舒服都好重要~

如果睇到邊支o岩心水~記低model no 再上 ...

6,7 百港紙左右既橫姣竿.......MODEL 我聽日搵一搵抄低佢先
澳洲依邊同香港既話好似唔多一樣...同埋依邊D釣魚野咩都貴好多, 其實有無邊D網係有釣具郵購GA? 我上過EBAY, 有好多牌子好亂, 而我淨係識S 同D 牌, 同埋我唔多識分咁多竿
文師弟 發表於 29/5/2008 22:06:03 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 Colin 於 2008-5-30 00:00 發表

6,7 百港紙左右既橫姣竿.......MODEL 我聽日搵一搵抄低佢先
澳洲依邊同香港既話好似唔多一樣...同埋依邊D釣魚野咩都貴好多, 其實有無邊D網係有釣具郵購GA? 我上過EBAY, 有好多牌子好亂, 而我淨係識S 同D 牌, 同埋 ...

原來........您係想買baitcast rod..............

您已經有baitcast reel??
 樓主| Colin 發表於 29/5/2008 22:12:10 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 文師弟 於 2008-5-29 22:06 發表

原來........您係想買baitcast rod..............

您已經有baitcast reel??

我睇中左依個reel, d 牌venito...
唔知呀, 細個可能睇得天才小魚郎多, 覺得玩LURE 應該用baitcast 會好D

但埋我唔想依邊留太多釣具, 所以一開始偏向唔多想買入門,MAYBE 中級啦 因為我最多依邊會買一支LURE竿, 直到佢斷為止...佢太長我扲唔到佢番香港(我估), 因為應該佢係上唔到機GE....
文師弟 發表於 29/5/2008 22:29:20 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 Colin 於 2008-5-30 00:12 發表

我睇中左依個reel, d 牌venito...
唔知呀, 細個可能睇得天才小魚郎多, 覺得玩LURE 應該用baitcast 會好D

但埋我唔想依邊留太多釣具, 所以一開始偏向唔多想買入門,MAYBE 中級啦 因為我最多依邊會買一支LURE ...

我對baitcast 唔太認識~~唔知呢隻reel 可唔可以cast 輕野.......

因為多數cast 輕野用spinning reel~~易d cast 遠d~~

如果有皇者釣竿咪唔駛煩帶唔到返香港~~haha~~