搜索

[釣行] 大青針BOAT煙拉倉烈日執行大行動

TC.. 發表於 14/7/2010 18:49:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

地點:大青針
日期:13-7-2010
天氣:東南3級

13號大清早,我地一行五人帶齊架生,向住20海哩外的大青針出發,
經過約一小時多飛快既航程,蹬到皮股都開花,終於到達夢幻釣場!

大青針,又名針頭岩,地理坐標為北韓22°1854"N,東經115° 730",
屬中國惠東市
惠東縣,位於大亞灣東南偏南,香港正東40幾海哩的一個海島,
其海床结構是巨型的山脊和岩石
,深度由10米至30米

一到釣場,四圍都海花四淺,有大量煙仔打水,四圍釣艇都在起魚中,
我地9秒9都set好架生,齊齊加入BOAT煙行動!
雖然大青針煙仔體型不及南油大,但係都不能低估佢地既爆發力!

我地大力拋出假餌到幾十尺外,到達魚群位置,接著做出仿餌動作,
一刻中,煙仔已經飛身搶餌,直飛大海!!!
滿弓、出線,絕對南油感覺返左離,因為近來南油釣況慘烈,
所以安排左今次青針行程,正正就想尋回搶手袋既快感!!!

除煙仔外,大型鮫魚都現身,我地見到約1米半身長大鮫黑影升水,
鴻哥裝上鐵板,但係下沉時已經被大鮫輕輕帶走左,多謝都無講句,
由於今次行程低估青針魚種體型,帶備既假餌同鐵板都屬小型,
艇家講,太細的,大鮫看不上眼,慘!眼白白睇住隔離艇又上又斷!慘!

由於是初二大流關係,全日下午流速極快,除煙仔外,根本與雞魚、班等底物無緣,
上次鴻哥起三飛的本領今次就睇唔到,可能要等下次!
約下午3、4點,煙仔釣夠,我地就搵慢流位,後來轉到針邊釣下底!
鴻哥又出招,睇下有無雞釣下..............釣左一陣,雞就無喇,有D大泥猛釣下,
釣到5點,大家都準備收竿回程,鴻哥又發威,滿弓起左條大石倉,問你服未!

今次大青針之行,我地目到水龍卷,由形成到消散不到25分鐘,
過程由突然開始轉風向,天上雲層形成漏斗形,接著海面水花彈跳,
跟住天上下降縲絲狀的氣流雲霧,而海上水花就越彈越高,
好快敢就天海合一,把水抽到天上形成水龍卷,好可怕!

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 3金幣 +600 收起 理由
漁痴 + 200 我好羨慕!!
TinTin + 200 寫個強字!!
joesiu + 200 我好羨慕!!

查看全部評分

panada88 發表於 14/7/2010 20:01:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄, 有冇水龍卷相睇呀??
LPwa 發表於 14/7/2010 21:41:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢幾日真係晒屎人,好多煙仔
figs 發表於 14/7/2010 22:54:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
弓喜師兄好多魚喎........重有咁大粒倉玩爽呀!!
FAI-CHAN2008 發表於 14/7/2010 23:32:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
TC, 原來鴻爺都有同你玩架, 今次你地收穫都唔錯啊, 弓起晒
sishanba163 發表於 15/7/2010 12:27:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
勁 !!!
最強幻象 發表於 15/7/2010 12:31:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
TC你食煙食到生倉啦...
minibaby 發表於 15/7/2010 18:47:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有無得睇水龍卷.
sz-keung 發表於 15/7/2010 22:25:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
TC兄,呢期转玩大青针...
 樓主| TC.. 發表於 15/7/2010 23:22:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港