搜索

[釣行] 荃灣再遇怪獸交火

nelvin_chan 發表於 14/7/2010 13:41:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
話說禽日有d私人事發生,心情極度不美,就在羅湖打定電話俾阿德,
如是者當然,飛奔回家中囉軍火,之後同阿德會合後,直入荃灣,今次就去左第2個秘點,
去到荃灣又吾想行,買完鉺坐我士去秘點,點知全程雙黃線...中招...好彩司機偷偷俾我地落..吾係真係大鑊!

去到之後,開竿,鈎蝦,

竿: Super Mulch 390
較: Ryobi Hechi II
鈎: 11號海津
鉺: 沙蝦尾(尾指大)
鉛: g1-1b
水深: 6呎水

頭幾口...蟹信...蟹信...再蟹信....之後有一口好精口.....其實荃灣d魚好奇怪,成日都俾我遇到d魚都精口左...
含下含下...抽...中...絲都吾洗點收,6呎水,一舉竿就到水面....oh no..斑仔一小條(吾確定係吾係花頭梅)

原事者跟住有人練龍船,一大堆小魚見到飛走晒,之後安靜晒,個海咩都無...係時候開啤酒飲下,煲下煙...飲完再開波,
等呀等呀.......又有野含...抽...中....甩口..............之後再一口含...抽...中....甩口...............真"不該"(普通話),
跟住轉左個落入位,又係含,,,,,抽,,,,,中,,,,,入石........原是者同位置10口左右都係咁,上次經驗話我知,下面一定有怪物,
再打呀打呀,由於只有6呎水,仲囉住支日新, 所以冷靜諗下都係釣半水好,引佢上來咬,試左2次吾得,第2次,抽...中....一手上水面,
撈箕呢.......大叫阿德撈箕呀....阿德即刻囉住個撈箕來,箕一到,見到個魚頭打水,打多2下甩埋..........灰,收上來睇下,子線斷左...唉
其實見到個魚頭大小都知吾係小野,應該係條40cm左右紅魔....個一刻真係無晒精神!

跟住問位師兄借條6號子線來, 跟住再試...可惜都係入石,釣到無晒蝦,閃人.....走時跟阿德講,今晚再來報仇打怪獸...

總結,全日中一口,甩左吾知幾多口....

評分

參與人數 1金幣 +80 收起 理由
DriftsinkAngler + 80 ...............

查看全部評分

萬寶路 發表於 14/7/2010 18:31:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
怪獸橫行
諾寶寶.3 發表於 14/7/2010 18:35:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
聰哥唔帶埋我去打怪獸- ,-
tommee 發表於 14/7/2010 19:40:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
荃灣秘點??  hahah
ben_chow 發表於 14/7/2010 19:52:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
買過第2枝竿啦
POIUY12 發表於 14/7/2010 22:19:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
aesopt80269 發表於 15/7/2010 00:21:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
強人
ben_chow 發表於 15/7/2010 01:37:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
6號子唔炸算偷笑
用1.5好啦

呢支釣紅友唔掂
BEANLAM 發表於 15/7/2010 20:09:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我尋日仲慘呀.....
係有線個頭 落到一半  有野咬一抽!!   (燈)一聲冇左勾
之後set返好再係前小小落 等佢慢慢去  唔夠一陣又係咁
死死下 主線出  佢又唔食   吹到我腳軟
萬寶路 發表於 16/7/2010 09:46:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

聰哥,今晚同你去玩得好高興得閒再帶我去玩,今晚遺憾在同怪獸只差一步