搜索

[釣具] 入門遠投絞 ??

thomaslpc 發表於 13/6/2010 21:34:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟想玩灘投
今日行左幾間魚具店,
投杆打算買 Shimano hoilday spin 25-420 最平 $620 或 25-450 $680
但找不到合適的遠投絞, 即淺杯但藏絲量多, 又要平 $300-$400, 平絞通常都是普通絞o
有冇c 兄可介紹那間店有o岩我budget 遠投絞賣呢 ?
hoilday spin 有冇得再平 d 呢 ?
Thanks!!!
kuongseng 發表於 14/6/2010 00:28:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
香港好難買沙灘搞,我搵左好耐都未搵倒一千蚊樓下岩心水,我用緊冇牌子的 3XX,但絲杯又深,又冇防纏絲設計,用起來都好唔順手。

大牌子果D 舊DESIGN 6XX左右,BACKLASH一般都超過30度,又係超唔順手。

見過台灣O牌 6XX左右,算新DESIGN,有防纏絲,冇BACKLASH,但絲杯都係偏深,而且超爆重。

我見過最實惠果隻係板主用緊的S記 SPINJOY POWER AERO,但都>1K,而且肯定冇貨要訂。
hhyalex 發表於 14/6/2010 01:18:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大部份投釣reels 都13000yen起步,折返港紙都一千蚊
TinShing 發表於 19/6/2010 13:14:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有隻大陸牌子迪佳投攪都係八佰幾有三個絲、杯起輕應該玩得下