搜索

[釣技] 新手問:石灘玩前打...

alanman1007 發表於 6/5/2010 10:13:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

小弟最近0係MK買左支前打竿~夢境530~ 早前掃左3次人工石灘~
遇到一點問題...

1) 前打係咪唔適合0係d大湧大浪既地方玩架??

2) 我拋出去...差唔多到底時...一有湧就好易拉入去石逢間掛石... 咁玩石灘係咪唔應該到晒底呢???

3) 以香港地型人工石灘18尺竿都要行到好出~ 水漲時一個浪打埋黎~成腳都濕晒...有時都幾危險...
     咁各位有經驗既師兄多數係咪水退盡先玩架??

4) 小弟用2號前打專用絲...係咪每釣完一次魚都要清洗魚絲架?
    因為我發覺第一次釣魚出絲係順暢既,但係第二次就勁"痴"杆身...要用手拉先出到絲...

5) 夢境530有無師兄用過呢~ 因為支杆無寫可以承受幾多號既絲... 2號絲死頂紅鮪會唔會好易斷竿呢???

請各位師父師兄指點指點。謝謝!
puretung 發表於 6/5/2010 10:33:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄 LONG TIME NO SEE

可能你唔係幾清楚前打本身個玩法同用意,
以我所知, 前打竿幾長都好~都係用黎打排, 打直駁, 打埋亂石都可以
不過唔係咁岩係石灘玩, 玩灘, 用真餌, 都係投竿岩玩D
太大湧大浪, 咩地方都係係難玩D

不如你講下~你本身個目的, 係想玩前打竿~~定係想搵枝竿係石灘玩?
puretung 發表於 6/5/2010 10:36:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

同埋, 咩釣法咩絲都好, 每一次釣完咸水都應該沖/浸番淡水,

如果唔係對絲,對個杯, 同對GUIDE都有好大影響.
KL` 發表於 6/5/2010 10:41:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
1)我諗係,因為大湧大浪難睇魚訊,夾鉛輕好難到底.
2) 我覺得前打未必一定要釣底.
3) 退盡水去到邊...?
4) 魚絲一定要洗,,我以前就係無洗,搞到D 絲好脆,好易斷...如果你釣點有油可能要剪~
5)幾大o既紅鮋?  2x CM以上 o既話,,我諗用夢境硬頂唔係好方法,因佢腰太軟,頂上尼你自己都辛苦...用技術去對抗比較好!
   斷又未必會斷竿,用2號絲硬頂可能會斷絲先.

小弟為新手,有錯請勁插~
ShInGxP 發表於 6/5/2010 10:43:02 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
唔係..前打就算飛機流都釣到
2) 我拋出去...差唔多到底時...一有湧就好易拉入去石逢間掛石... 咁玩石灘係咪唔應該到晒底呢???
你拋出d lo...同埋你放絲個陣慢慢放..唔好有太多虛線.
3) 以香港地型人工石灘18尺竿都要行到好出~ 水漲時一個浪打埋黎~成腳都濕晒...有時都幾危險...
唔會..我揸450都無濕腳   
我多數水漲先釣
4) 小弟用2號前打專用絲...係咪每釣完一次魚都要清洗魚絲架?
    因為我發覺第一次釣魚出絲係順暢既,但係第二次就勁"痴"杆身...要用手拉先出到絲...

我就無洗..係收竿個陣順便搵條毛巾抹下lo

5) 夢境530有無師兄用過呢~ 因為支杆無寫可以承受幾多號既絲... 2號絲死頂紅鮪會唔會好易斷竿呢???
你死唔放..我包你唔洗一陣就換竿
wilsonltw 發表於 6/5/2010 11:16:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
alan兄買咗前打竿...幾時嚟荃灣打下呀?
你講既石灘係咪即係人工石駁呀?
我打石駁通常都打水漲高小小...因為唔使企落d黑石...好危險...
我通常feel到口餌到咗底就輕輕帶返起,唔會比佢停係石面太耐...好易kick..
放絲通常都係用手拉出嚟,然後提竿用水既阻力出絲,應該唔會有你個問題喎,除非你個絞芯好幼,d絲起晒Q啦
痴竿身就釣完用濕布抺下支竿同guide,咁支竿都長命d
以上亂up一通,因為石駁我都係打過兩三次
 樓主| alanman1007 發表於 6/5/2010 11:34:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
同埋, 咩釣法咩絲都好, 每一次釣完咸水都應該沖/浸番淡水,

如果唔係對絲,對個杯, 同對GUIDE都有好 ...
puretung 發表於 2010-5-6 10:36

HELLO~ 通哥~ 好耐無見啦~ 因為最近有事做~
所以好少上黎囉~ 釣魚都少左好多喇...
不過e家多番時間~ 希望可以多d時間釣魚啦~

1)我諗係,因為大湧大浪難睇魚訊,夾鉛輕好難到底.
2) 我覺得前打未必一定要釣底.
3) 退盡水去到邊...?
4) 魚 ...
KL` 發表於 2010-5-6 10:41

多謝師兄指教~ 希望有機會交流下啦~

唔係..前打就算飛機流都釣到
2) 我拋出去...差唔多到底時... ...
ShInGxP 發表於 2010-5-6 10:43

可能我邊釣魚環境比較差喇~ 等我再搵好d既釣場先~ 多謝師兄指教~

alan兄買咗前打竿...幾時嚟荃灣打下呀?
你講既石灘係咪即係人工石駁呀?
我打石駁通常都打水漲高小小...因為 ...
wilsonltw 發表於 2010-5-6 11:16

Wilson師兄~ 都好耐無見你喇~ 最近我終於肯買支前打杆同撈箕喇~
其實我都想去荃灣打下~
你幾時得閒~ 我都想向你指教下d前打野~
我發覺用前打玩生蝦同筏仔玩生蝦原來d feel都好唔同架~
真係好多野要向你指教~
wilsonltw 發表於 6/5/2010 15:29:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 7# alanman1007

指咩教吖...打斜石駁我都唔係咁在行...
呢度有幾個ching都有係荃灣打斜石駁架,得閒咪落去撞下佢地囉...
不過依家夜晚通常都係水退,要夾啱時間先ok
liloveyou1 發表於 6/5/2010 15:54:18 | 顯示全部樓層 IP:- 福建泉州
新新手,坐地板前来学习.
DriftsinkAngler 發表於 7/5/2010 00:30:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 1# alanman1007

冇問題, 控線得宜差不多到底冇滯線!

貼底飄唔係到晒底!  你唔係打沈底

魚幾時埋寨???  流漲三分開始釣到漲!

出黎做咩野呢???  你又唔係投釣, 夠咪ok

夢境530無用過, 我支35/40軟, 磯打不宜!!  因冇得頂!!!  磯前打我會選6m起跳