搜索

[釣技] 超前打加gtr

nortoncamel 發表於 8/5/2010 02:02:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

相信經此一役,經各師兄發表
唔止佢會開始感受到前打果種精神而步向正途
行差踏錯個個都有,最緊要知錯能改,迷途知返姐
一個POST可以幫助樓主或者其他釣友參透
完全係物超所值
我希望大家可以以呢個POST作為參考
 樓主| ben_chow 發表於 8/5/2010 03:41:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我都系見到個風憎釣法我先冇啦啦諗到
如果轉去第2個區我都冇乜所謂
岩岩上中環前打一口雜魚都冇
BBX4854 發表於 8/5/2010 12:10:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄將我個post逐段拆讀,
完全歪曲咗我全文既意思
可謂段章取意
我無意思同師兄爭持落去,因為係冇結果 ...
nortoncamel 發表於 2010-5-8 01:05

我只是按題解字, 而無段章取意, 亦沒有歪曲全文意思.
無錯, 你可以話我 挑剔, 有問題. 先會被人挑剔.  一個人 夠料夠秤, 方向正確, 又點會怕被人挑剔, 甚至乎挑戰.
雖然作為版主是義務性質, 但做一個好或更好既版主, 原來就是版主的本份與職責. 除非唔做版主.
正所謂 "經一事, 長一智", 不單只是你, 而我也有所得着.
漁痴 發表於 8/5/2010 12:19:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

看後有感而發,
樓主是醉心釣魚,要解決面對問題,是勇於創新者
kido是前打精神的忠實悍衛者,
維記是忠於前打精神,而容討論空間者,版主角色所然
參與討論的是熱愛前打釣法的愛好者,包括我
各自積極做好各自行的角色, 讚......
一版區能見證多項角色, 有前鋒, 有後衛, 有守龍門, 有球証,
不容易啊!我不會說話, 只能給大家這個,
記住, 不要破壞團隊啊!
louis_chen3 發表於 9/5/2010 19:59:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
...樓主第一日出post時候,當時未有人回post,我一睇完,唔知點解我即刻就off左個網頁,個心唔知點解就係有d悶氣唔高興,不過我又講唔出點解,可能我表達能力差la,睇完kido幾番話之後,我知我自己因為咩事唔開心!我好認同佢講法,你用前打釣法,當你遇到困難或者場地限制,你應該去前打釣法去克服佢,唔得,只係你練得唔好,而唔應該巧取豪奪咁去將前打釣法變質.難聽d講句,咁做係唔尊重前打釣法,亦唔尊重浮游磯釣,兩樣釣法我本身雖然唔講得上好精通,不過小弟玩磯釣時,樓主應該戒左奶冇耐,不過要學樓主唔係由提升釣技方向走的話,我亦唔會加個gtr再係咁遠投咁辛苦,我諗我會再簡單d,直頭睇清楚流向,0係適當地方打誘餌將d魚集中去自己面前去"落込"會更加黎得加簡單,係咪?最後,我本身同kido只有幾面之緣,我諗同佢講野講得最多,應該就係0係太子mtr同佢交收支一極果次喇,之前,我見到好多kido 0既post,有時我覺得係咪大家將佢"神化"左呢?..今日一睇,知左你0既個人魅力0係邊度,欣賞你對前打釣魚同做人態度.
漁痴 發表於 9/5/2010 21:40:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

其實, 用打竿, 來個超前打加gtr, 經得起幾多次拋投,
冒得起幾多次總體風險, 可經得起玩幾耐,可換幾多次頭芯,
可失去幾多個gtr,可否用其他釣具或技術解決問題,要實証尋結果,
即可嘗試但不能恆久使用, 是站不住腳的,
答案已可知道, 其他已不用談了
漁痴 發表於 12/5/2010 18:16:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

再多口,
攞得起枝打竿, 就要專重前打精神,
大家向前打精神及技術大方向走吧
無聊人 發表於 30/5/2010 00:06:05 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣
無聊人
為何叫無聊人呢?
因為呵呵呵呵
因為無聊

10年前的落入專書上就有差不多的釣法了
不是第一個也不是最後一個
無聊看看書
比打字好

酒後胡說,大家看看就好
硅沖 發表於 30/5/2010 00:59:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我又無聊......如果要遠投,又要GTR....點解唔用返磯竿同直攪?????
點解落入要用"餅仔攪"而唔用直攪......唔知樓主師兄了唔了解.....
釣魚最基本既.....相信係了解釣具既特性........
餅仔攪對落入釣法有咩好處,唔知樓主師兄知唔知.........???
無聊人 發表於 30/5/2010 06:12:41 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣

我這麼無聊怎麼可能知道
前打竿長甚麼樣子
落入竿長甚麼樣子
hichi竿長甚麼樣子
剛純是誰
山下是誰
山本是誰
中村是誰
居相武是誰
還望大大解說一下

此釣法不被採用不是精不精神的問題
而是使用是否有缺點與是否有其他釣法可替代的問題