搜索

[其他] Fit魷人要留意下

白賴人 發表於 15/8/2007 23:44:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
劇毒寵物亂放生
奪命八爪魚殺入泳灘
【專案組記者張文傑、盧振威報道】踏入盛夏泳季,西貢鯊蹤令市民驚魂未定,又再現致命威脅。本報揭發全球十大毒物之一的藍圈八爪魚最近不斷被寵物飼養者放生,悄悄於本港水上活動的熱點繁殖,由淺水至深水帶估計至少有近百隻在浮沉,被咬中短時間內會窒息喪命。由於缺乏宣傳,大部分市民不知這種危險海洋生物存在,漁護署發言人呼籲市民切勿接觸或放生藍圈八爪魚。
藍圈八爪魚原產於澳洲海域,當受驚或遇到襲擊時,全身斑點會本能地變成藍色,吐出含有神經毒素的唾液,透過嘴部注入襲擊者體內,麻痹其神經系統,襲擊者中毒後首十分鐘先產生麻痹、惡心、視線模糊等徵狀,半小時內便會呼吸困難及身體癱瘓致窒息死亡。過往,在世界各地便曾發生兩宗人類遭藍圈八爪魚襲擊後死亡的個案,但香港人卻仍對這種海洋生物一無所知。 外表漂亮 水族館熱賣
由於藍圈八爪魚外表漂亮,不少市民紛紛從旺角「金魚街」買回家當寵物飼養。專賣海洋生物的水族店老闆李小姐說:「呢隻品種好受歡迎,我每次最少入二十隻,賣八十蚊一隻,一來貨三日內已搶購一空。」她承認部分市民對此毒物失去新鮮感或「養唔掂」後,就將牠們胡亂放在海邊或碼頭放生,令牠們大批出現在本港水域。漁護署雖已將藍圈八爪魚列入《香港危險海洋生物》小冊子中,不過該小冊子只派發予潛水人士。不少水上活動愛好者紛紛在網上討論區留言,斥責放生者不負責任兼無公德心之餘,更叮囑市民玩水上活動時要加倍小心,一旦遇上藍圈八爪魚,切勿接觸及刺激牠,以免牠受驚而發動攻擊。 大量繁殖 細小難察覺
資深潛水練馮先生說:「早前好多朋友已經本港水域見到藍圈八爪魚,佢分布西貢對開的橋咀、火石、甕缸、尖州、癩痢、浪茄及果州群島以東一帶,本港水域估計至少有幾十隻,佢會自行繁殖,依家數量已難以估計!最危險係佢好細隻,唔係咁易察覺到,隨時掂到畀佢咬中先知。」因此,現時很多潛水練會特別提醒學員小心八爪魚及顏色鮮艷的生物。藍圈八爪魚一般在十多呎水深的海域生活,但因體積細小,容易被水流帶引到淺水區,即使只在沙灘暢泳的市民,也隨時遭殃。常到西貢游泳的何先生十分擔心,他坦言:「無諗到咁毒八爪魚會香港出現,普通市民點識呢生物,見到都唔識避,好易中招,仲分分鐘無命,政府應該佢出沒附近水域或者海灘豎立警告牌,叫市民提高警覺。」漁護署發言人表示,並無統計在本港出沒的藍圈八爪魚數量,而該品種帶有毒素,市民接觸牠會對健康構成威脅,但藍圈八爪魚不受《瀕危野生動植物種國際貿易公約》保護及監管。

評分

參與人數 3威望值 +71 金幣 +70 收起 理由
峰仔 + 21 + 20 果然劇毒!!係死得人個毒呀~
飄飄然 + 30 + 30 毒性強烈!!多謝師兄!!!!
oldcake10 + 20 + 20 精品文章!!...thx

查看全部評分

leo123 發表於 15/8/2007 23:48:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果fit中左....點解鉤呀???
hoiyatc 發表於 15/8/2007 23:50:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
估唔到香港原來有藍圈..真係可怕.
 樓主| 白賴人 發表於 15/8/2007 23:52:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| 白賴人 發表於 15/8/2007 23:55:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hoiyatc 於 2007-8-15 23:50 發表
估唔到香港原來有藍圈..真係可怕.

又係d 人亂放生啦,好似食人倉入侵水塘咁
leo123 發表於 16/8/2007 00:01:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 白賴人 於 2007-8-15 23:52 發表

d 八爪魚仔好醒下, 如果你fit 到沙了仔,你試下就咁將佢擺係地下, 佢自然就會擺脫個傘鈎

上次將隻''了''擺係地下...唔得喎
 樓主| 白賴人 發表於 16/8/2007 00:03:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leo123 於 2007-8-16 00:01 發表

係????可能果隻蠢d 啦
細雄 發表於 16/8/2007 00:04:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leo123 於 2007-8-16 00:01 發表

咁你要用手啦.... [講下笑]

leo123 發表於 16/8/2007 00:53:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 細雄 於 2007-8-16 00:04 發表

咁你要用手啦....[講下笑]

我係用手嫁....不過係''凳''隻姣蝦!!!
細雄 發表於 16/8/2007 00:59:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leo123 於 2007-8-16 00:53 發表

我係用手嫁....不過係''凳''隻姣蝦!!!

不過點都要小心啦...