搜索

411第一屆餌木賽報導及花絮

naobao 發表於 12/4/2010 14:47:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
第一屆嘅餌木公開賽終於完成喇...
唔好話我煩要再多一次感謝支持參與嘅網友,
同埋抽空幫手嘅工作人員,做工作人員其實好辛苦,要行黎行去...
見到選手們中魷又無得玩真係慘!!

比賽戰況報導
小弟當日一早起身就梗係望望個天,
同第一時間上天文台網站了解詳細天氣情況,
網站資料就好理想,唔凍唔熱風又唔係好大,
仲話雲中間唔時會爆D陽光喎,不過望望個天...都好懷疑...
當我8點多到達集合地點後,竟然已有參賽選手到左喎,實在太俾面喇!!
打過招呼後,我就準備派發餌木及記分卡等工作,
不過今次比賽安排上有小小波折,
原本係希望增加競技趣味性,由釣友自定8隻指定顏色餌木,
主要係希望將應用餌木方面個人經驗加入比賽中,
而且亦不希望釣友以填海方式作釣,所以先有以上安排!!
可惜嘅係餌木供貨方面出現問題,最後唯有...全部釣手統一一個顏色組合,
下圖為比賽當日所派發之餌木包包!!
順便講一講,當日記錄分數方法,
因需顧及放生問題,經過幾次開會後,
大家都接受即時由工作人員現場確認記分,
而且為免減少錯誤出現,今次比賽以派發點數卡方式,
由現場工作人員為選手貼上貼紙確認,
其實呢個方法唔錯,簡單方便,
不過下一次再有其他比賽,希望更加環保D,
應會考慮用比賽專用原子印!!

好喇...再次回到比賽日現況報導...
由早上8時30分開始到9時15分開船時間內,選手們逐漸到達集合點,
有不少已經係互相認識的朋友,當然少不免互相寸吓嬉戲一番,
我亦開始派發餌木包包及記分卡,當時天氣仍然係霧鎖西貢,
最可惜係有一位參賽選手未能聯絡上,船到了,唯有出發比賽了!!
當日參賽選手再加工作人員超過二十人,所以我地分兩船出發,
今次係以團體方式,選擇左西貢內海幾個岸上釣點作賽,
上船後,其實西貢係非常大霧,
船家亦說明,有D位因能見度問題,可能難以登岸,
既來之則安之,唯有到時見機行事,
船...漸漸駛離西貢墟...霧亦好似漸漸無咁濃,有D安心...
好喇...到左第一個釣點...
咁我地就好熱切期特咁上左呢個小碼頭,
其實當日有釣手無準備救生衣,及有部份無準備磯鞋,
我地亦盡力安排...
無救生衣者,就穿著船隻提供救生衣,
無磯鞋者,就只可於碼頭位置作賽,
我地比賽大會就正式於呢一刻開始!!
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
京一 + 100 精品文章!!

查看全部評分

樓主| naobao 發表於 12/4/2010 14:51:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
成班選手一上岸就梗係第一時間觀察吓個現場環境喇,
睇吓可唔可以先拔頭籌,中番十隻八先打吓底,
小弟就觀察吓各位嘅釣具,有一樣都幾開心,
大家平價嘅又有用,貴價嘅又有用,
比賽並唔係Show架生聚會,
而且有D選手選用左不不合適釣線,
其他釣友亦好樂意借出及幫忙上絲,真係值得一讚!!
好喇,當各工作人員及釣手準備好之後,
就先由Teddy簡略一吓比賽規則,及介紹幾位工作人員,
一聲哨子聲後...........比賽正式開始....
眼見各釣手馬上佔據有利位置,
你一槍時我又一槍,此起彼落,
乜野有型姿勢都出齊,Fit Fit聲響遍碼頭,
有部份有穿著磯基釣手就行遠D去左D石位度作賽,
好快已經有釣手上魷,雖然Size唔大,
總體數量上,第一釣點已有交待,
其間比較令人有無限幻想嘅係有釣手連中三隻針墨,
不過兩隻係...甩左,只有一隻係上到水,
Size唔錯喎,又有D力水,完全滿足比賽需要!!

比賽左一段時間後,魷信好正常咁就靜左落黎,
呢個時候,同一釣點就要考釣手技術攻略,
大家各出奇謀,轉標點又有,轉餌木顏色又有,
此釣點大概作賽一小時侯,
大隊正式轉位作釣!!

更多圖片 小圖 大圖
 樓主| naobao 發表於 12/4/2010 14:54:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
第二釣點係一個更小的小碼頭,碼頭後係天然石位,
我地就選擇左由碼頭至天然石為止一段位置作賽,
不過只係維持半小時時間,
因魷信實在少!!
更多圖片 小圖 大圖
 樓主| naobao 發表於 12/4/2010 14:56:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
加相加相!!
更多圖片 小圖 大圖
 樓主| naobao 發表於 12/4/2010 15:01:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
加相!!
更多圖片 小圖 大圖
 樓主| naobao 發表於 12/4/2010 15:03:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
到第三釣點,此位置原係一破爛舊魚塘,
不過依家剩番小小遺址喺度,
作賽範圍都係沿小碼頭一帶及傍邊淺水內灣,
同第一釣點一樣,頭段時間果然熱鬧,
同一時間都有目標物上水,
真係唔到你唔信,又係同一人,
又係中同一種野...針墨!!
今次無問題,又成功上水,
爆得好精彩,有張相就影到佢嘅噴射引擎,
如果當日係鬥大
鬥重,佢就已經勝出喇!!
經過大家半小時努力,上午場就正式結束,
上船食飯去囉...因為大家勁肚餓!!
更多圖片 小圖 大圖
 樓主| naobao 發表於 12/4/2010 15:06:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
因為大家太餓掛住食,
小弟都係一樣,所以都無影午飯相片,
而且又想拿拿聲食完再開賽...
如果有人影左相,就麻煩Post幾張相上黎睇吓!!
飯後我地就直接於現場進行第四場,
不過因地型及兼顧安全問題,就要分開兩組...
無磯鞋者就到碼頭釣,
磯鞋者就到後方礁位釣,
不過好奇怪
碼頭越釣越多人,
原來
後方礁位十分當風...
碼頭位魷信
稍為勝一籌,多DD...
半小時後,就結束再轉位了,
眼見潮水正在緩慢上漲,
我地亦係回
再戰先前兩個釣點,
本來都好有期望,或者可能有機會遇到巨物,
但係第五場依然只係零聲收獲,
好喇,終於到左當日最後一場,
地點就係第一場相同位置,
亦預左一個半小時玩呢一場,
不過我地發現左一個問題,就係相同分數會頗多...
最後決定,尾場賽事,再分兩段玩,
頭一小時依舊,最後就以隻數淘汰出6名選手再對決爭名次,
不過最最後一段,依然無進帳...真係吹漲,
咁就以最後釣獲隻數及執廢餌木數量決定名次!!
至於頒獎相片花絮等...將於另帖分享!!
更多圖片 小圖 大圖
achilles 發表於 12/4/2010 20:16:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
加相!!
更多圖片 小圖 大圖
achilles 發表於 12/4/2010 20:43:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
再來!!!
更多圖片 小圖 大圖

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
京一 + 100 攝影分!!

查看全部評分

kamyun 發表於 13/4/2010 13:50:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
加加加...
更多圖片 小圖 大圖

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
achilles + 200 比墨爆面分!!

查看全部評分