搜索

[釣技] 喜歡賴屎嗎??

tosakin62 發表於 19/11/2009 22:03:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
NASCI 仲堅呀!放學喇!
回復

燈神 發表於 19/11/2009 23:37:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我睇過yamashita隻DVD教人釣起三支700ml水就叫ok
不過我自己試過好似太緊,成日揪斷鬚,所以都係較返一至兩支算
回復

bruceline 發表於 20/11/2009 09:47:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我睇過yamashita隻DVD教人釣起三支700ml水就叫ok
不過我自己試過好似太緊,成日揪斷鬚,所以都係較返一至兩支算

回復 12# 燈神

原來係咁set, 明晒!!
回復

12312323 發表於 20/11/2009 15:57:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
中左再較緊都得嘅, 但就唔好太賴屎, 側邊d人仲以為仲粗野
回復

siupsiup 發表於 20/11/2009 18:24:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟都想玩緊d
但係次次一鎖左磅頂就靜晒
鬆返又中
回復

藍旗吞拿 發表於 20/11/2009 19:31:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
乜唔係用拉力磅黎 set 個磅頂架咩? 仲要跟返枝竿既硬度黎set架喎~係咪架?
回復

johnho 發表於 20/11/2009 20:06:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個Post 係問喜歡鬆緊Drag, 補充係...適當的Drag 力度至可做出相對應的動作, 跑之字太緊Drag揚竿時餌木擺幅度大而拖死每一個動作,太鬆揚竿的時候出線每一跳都尚未跳盡揚竿只會有更多虛線而動作亦尚未完成, 當然每個人都有不同的竿攪和力度, 鬆緊就沒有一個準確數值去介定應鬆或緊...

雖然要好實質知Drag用左幾kg多可用Drag Checker, 而至每一隻攪的Max Drag都吾同...有時聽到人家的在響不一定係吾夠力鬆Drag, 3kg Max Drag 調節用一半以上都會響, 7-10kg 用一半手拉出Drag都會用上力去拉, 用不同牌子及號數餌木都有不同程度的水阻, 而水阻就是動作中用力的要素, 即你要用幾多力去做動作及你想要的餌木跳擺幅度去定, 因人而異,各拖各法, 無分鬆緊...

評分

參與人數 2金幣 +130 收起 理由
naobao + 100 精品文章!!
csho168 + 30 精品文章!!

查看全部評分

回復

燈神 發表於 21/11/2009 01:27:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復

亞剛 發表於 22/11/2009 13:28:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
太鬆冇釣味.....
回復

無乳問倉天 發表於 3/12/2009 19:03:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個Post 係問喜歡鬆緊Drag, 補充係...適當的Drag 力度至可做出相對應的動作, 跑之字太緊Drag揚竿時餌木擺幅 ...
johnho 發表於 2009-11-20 20:06

邊駛講咁複雜:pp24 班新人都唔明,總之做動作會出絲就有問題,你舞龍舞鳳都無用,根本隻蝦都跳唔起 fit條毛咩,睇睇日本仔dvd啦,邊位名人會咁樣?
回復