搜索

[其他] 偏光鏡及保護眼睛小知識

樓主| naobao 發表於 22/9/2009 16:27:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
漸變PL是這一两年間才發展成熟,且价錢商宜,但加入品牌,可能是天价,我快用上一年,硬質PC無咁易花,
同時用納米加工,防靜電處理,折了不用一千元,己是最頂的一組. ...
ilovefishing 發表於 2009-9-22 16:17

多謝師兄資料!!
熙Hay 發表於 22/9/2009 17:21:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都係而家先知原來LCD mon既光都係偏振光....
爆叔教我地Physics lol
alanman1007 發表於 22/9/2009 17:27:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我最想知道... 我買左一對偏光鏡.. 望去海度~過濾唔到水面既反射光既..
但係照爆叔咁係LCD MON做測試~ 又有咁既效果架BO...
唔通我唔識用???
ilovefishing 發表於 22/9/2009 17:43:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
在我們生活中,因有太多光線直射或折射而造成眼睛不適,因视線影响到釣鱼人或駕車者的行動不便,
從而引發危噞,要說一個釣齡深的釣友傳统的偏光鏡可能两,三組也不算多,但當早暮,晚(旺)時份,
釣友也心中有數,戴上太深,不戴更難受,駕車人當入墜道時,因要將视網膜擴大,便把鏡放在頭上,
當出到去,視網膜收縮,又要放下來,這只是我个人經歷,可能己經有人感同身受!
自動漸變偏光鏡的概念,是在鏡片吸收光線的同時,自動於淺入深,當吸收紫外線至UV400NM時,
能達到99%的阻隔效果,且能隨光線的強弱增減鏡片深淺.
 樓主| naobao 發表於 22/9/2009 17:46:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我最想知道... 我買左一對偏光鏡.. 望去海度~過濾唔到水面既反射光既..
但係照爆叔咁係LCD MON做測試~ 又有咁既效果架BO...
唔通我唔識用???
alanman1007 發表於 2009-9-22 17:27

點會唔識用呀??除左戴喺塊面度,仲可以點用??
戴左偏光鏡係唔會所有反光都無架,只有一定程度幫助,
而且亦要睇你用乜顏色鏡片,
我都唔係專家,不過最重要目的係保護眼晴,
詳情你可以參考一吓副鏡嘅說明書!!
 樓主| naobao 發表於 22/9/2009 17:51:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
在我們生活中,因有太多光線直射或折射而造成眼睛不適,因视線影响到釣鱼人或駕車者的行動不便,
從而引發危噞,要說一個釣齡深的釣友傳统的偏光鏡可能两,三組也不算多,但當早暮,晚(旺)時份,
釣友也心中有數,戴上太深,不 ...
ilovefishing 發表於 2009-9-22 17:43

我補充400nm係波長數值,低於此數值的紫外線,
對眼睛有機會做成傷害,所以一般會建議以呢個做標準數值要求!!                        
波長 (nm)     顏色     區分  
    100 〜280          紫外線UV-C  
    280 〜320          紫外線UV-B     燃燒光線
    320 〜400          紫外線UV-A     老化光線
    400 〜445     紫色     可見光  
    445 〜500     青     可見光  
    500 〜575     綠色     可見光  
    575 〜585     黃色     可見光  
    585 〜620     臭橙     可見光  
    620 〜740     紅色     可見光  
    740 〜1500          紅外線  
    1500 〜3000          整個紅外線  
    3000 〜         遠紅外線  
單位nm毫微計量器 (10億分之1 m)
ilovefishing 發表於 22/9/2009 19:15:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
十三樓你好,我在這里拋書包,希望不要做成誤導.長久以拿來,多數太陽眼鏡都是圓對稱的,
因為容易加工,但圓對稱鏡片并不乎合人眼工學,园面,方面,長面,倒三角,杏型,鵝蛋面.
人的眼睛非圓對稱,不但左右上下視野不同(縱軸54度),(橫軸113度),弧度也不同
,眼球本體光軸與視軸也相差四度.因此正確的鏡片設計,應配合眼球結構使視光學這達到最隹較果,
同時也要考慮鼻樑與面型的輪廓,使佩戴者感到舒適!
假如你在配載時,蹲起身見頭暈,這表示不合用,這是个人意見!
Tom.wat 發表於 22/9/2009 19:15:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝爆叔 .
又學到野,
keyman469 發表於 22/9/2009 23:55:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
re:alanman1007

唔係過濾唔到....係過濾唔哂姐.....
你當d光分為橫,直,同向前...
當d光經反射後,打橫,同部分打直既光都會比偏光鏡入面好多條打橫既線隔走
(你見到果d應該係部分打直既光or你戴左副鏡之後個頭唔係水平於水面)
(岩岩phy學到...未必岩哂...不過都差唔多架啦)
alanman1007 發表於 23/9/2009 00:18:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
re:alanman1007

唔係過濾唔到....係過濾唔哂姐.....
你當d光分為橫,直,同向前...
當d光經反射後,打橫,同部分打直既光都會比偏光鏡入面好多條打橫既線隔走
(你見到果d應該係部分打直既光or你戴左副鏡之後個頭唔係水 ...
keyman469 發表於 2009-9-22 23:55

ic~ 原來係咁用既~ 我明白喇~ 原來唔同角度會瀘唔同光波既~ 我識用喇!!!