搜索

egi竿一問

jk521 發表於 14/6/2007 13:32:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我都是有家庭要照顧, 所以, 多數星期六去釣魚場早水,我個大女五年級時大大話話自己都在鴨仔起過百條大魚ga la. 我個細女得閒我就會帶埋佢地玩吓,睇見d小朋友起6,7斤ga大魚都好好玩ga, 不過, 佢地就用生蝦釣, 有d場小朋友唔收錢, 有d就照收.
我去魚場釣魚因為 1.環境清靜,2.接近大自然, 3.可以減壓, 4.親子活動 , 5.同班釣魚fd一齊玩. 6.十分經濟 7.設施齊全 8. 漁獲豐富 9. d魚夠大size .10.練習技術....

夾夕龍 發表於 14/6/2007 14:22:22 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳

回復 #31 jk521 的帖子

完全同意, 所以魚場有佢生存空間.
夾夕龍 發表於 14/6/2007 14:25:30 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳

回復 #30 jk521 的帖子

AERNOS XT2500SDH 孖柄 $3xx 我貪佢經濟抵玩咋, qlty 唔知得唔得.
jk521 發表於 14/6/2007 15:22:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 夾夕龍 於 2007-6-14 14:25 發表
AERNOS XT2500SDH 孖柄 $3xx 我貪佢經濟抵玩咋, qlty 唔知得唔得.

qlty都okay, 玩住先啦 ,始終都是一分錢一分貨,  遲d對架生要求高d時可以upgrade , 不過, 你最好買之前, 試吓d 中價, 中高價, 同高價貨 的分別, 你就可以作一個較個人正確的決定, 什麼才是較適合你自己,
釣魚是講技術的, 架生只是自己個人享受 !!!就好似有人用 rolex 錶, 有人用 casio學生錶 (我自己本人就是).
不過, 靚架生用起上來真是好鬼爽 !!!!
$3xx有孖柄真係好抵玩,我淨買一個diawa孖柄都要 $700.
浦克 發表於 14/6/2007 16:15:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想係度分享下我上年年中仍然用緊既餌木架生比大家聽下 :-

1) G-Craft 8 尺鱸竿, join位已經老化, 出現移位情況, 重量在150g以上

2) Shimano Navi 3000超古老攪(老友掟底唔要比既), 之後因為隻roller死仔, 唔整, 所以先進級買左一個finesse customs 2506

3) 最期磯釣時用過既12lbs fire line, 之後尾龍絲又試過, 2號pe又試過, 1.5, 1.0到家下0.8都試過

其實我係到上年九月先真正有一枝像樣既餌木竿及一套正常d既餌木釣架生, 希望大家明白我既心思!

評分

參與人數 1威望值 +10 收起 理由
ncc + 10 我好贊同!!

查看全部評分

小銘 發表於 14/6/2007 16:22:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-6-14 16:15 發表
我想係度分享下我上年年中仍然用緊既餌木架生比大家聽下 :-

1) G-Craft 8 尺鱸竿, join位已經老化, 出現移位情況, 重量在150g以上

2) Shimano Navi 3000超古老攪(老友掟底唔要比既), 之後因為隻roller死仔, 唔整,  ...

但係我到而家都係得枝竿見得下人....
冇錢買點算呀!!!!!
夾夕龍 發表於 14/6/2007 18:10:39 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
原帖由 jk521 於 2007-6-14 15:22 發表

qlty都okay, 玩住先啦 ,始終都是一分錢一分貨,  遲d對架生要求高d時可以upgrade , 不過, 你最好買之前, 試吓d 中價, 中高價, 同高價貨 的分別, 你就可以作一個較個人正確的決定, 什麼才是較適合你自己,
釣魚是講技 ...

C兄可唔可以介紹d中/高价貨model過我去試下, 因我都唔知邊種打邊種
 樓主| 小小強 發表於 14/6/2007 18:45:46 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
原帖由 浦克 於 2007-6-13 23:15 發表
我自己係daiwa fans都唔幫佢呀, 個人意見, 一般港內位, 8'9唔長唔短, 感覺上有d覽介, 另外160g.....太重啦, 再加上呢枝野可以負重餌木3.0-5.0號, 我拿過上手只係覺得沉重, 亦都無左靈巧及敏銳感, 手感都幾漠糊下, 折 ...

如果支野hk900有無得諗吓呢??
黑雲 發表於 14/6/2007 18:50:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 小小強 於 2007-6-14 18:45 發表

如果支野hk900有無得諗吓呢??

小弟覺得MC 支crostage 仲好過佢...
 樓主| 小小強 發表於 14/6/2007 19:06:19 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
major craft我個人係幾鍾意....可惜澳門無現貨