搜索

天文問題 (誘餌球)

s100022 發表於 14/7/2009 18:51:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

潮夕個報郁既波度愈大,係唔係生流?愈大波動係唔係d魚愈開口?太大流果陣打粉會唔會漂淡哂同走哂{:48_2987:}

相關帖子

歐穎海 發表於 14/7/2009 22:49:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

釣點係一個好大問題,喲高手會搵地方就流水,亦即是話,佢地大流日子去慢流位,慢流日子去急流位,就返餌粉流帶引魚.
係唔係玩磯呀,係就過去磯釣板問問,嗰處喲師兄好樂意教路.
 樓主| s100022 發表於 14/7/2009 23:10:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我玩筏的,諗住大流果日去大環棠釣,果到大流釣係唔係好d?
snooker 發表於 14/7/2009 23:50:28 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
C兄, 有時不一定有大流就會好釣魚啊, 最好當日的流水不大慢慢生流會多D魚長時間開口, 對大環棠來講會很少好大流, 因是內灣位, 大流用粉不太好,到底D粉都比流水帶到弟二處,你的餌只可在腳下面, 初一,初ニ,+五,十六,個海會大玩, 最好初三/+七,當流水靜D就多D魚開口, 如果想大流在排釣就多用重鉛放底才可,
 樓主| s100022 發表於 15/7/2009 00:38:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
既然好小大流,咁大流果日去好唔好?因為就算勁大流佢果到都唔會好似其他大方咁?
定係普通既波度去好?(唔大唔細)
sydney 發表於 15/7/2009 01:06:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
乜呢個係天文問題咩?
好似係"敗疴"多d喎。
 樓主| s100022 發表於 15/7/2009 01:14:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
{:48_3001:}我既成績我諗入唔到嫁啦,不過潮夕呢樣野應該算係天文地理掛{:48_2988:}可能今個月初廿八去掛,果日生流{:48_2977:}
snooker 發表於 15/7/2009 02:34:11 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
C兄, 你條是天文地埋問題來加, 在大x棠內灣位,都想到不會有物流, 多數是潮水 High tide / low tide , 看看tide table 咁就知幾時High tide /low tide,去釣魚 有時的日字是無流/死流, 但不代表無魚釣, 多數要看天氣風向,温度,氣壓,打風前後,下雨等等不個還要多看其它問題,如排主多數在幾時餵 魚, 幾時做排清潔.

還有多數生流是會多魚釣, 以前來講可以話100%對, 但今時今日不一定, 當排口比人釣過後,D魚就少得很,如有人又在這排口釣,那中魚的機會少了很多而不關流水事.
 樓主| s100022 發表於 15/7/2009 12:32:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C兄, 你條是天文地埋問題來加, 在大x棠內灣位,都想到不會有物流, 多數是潮水 High tide / low tide , 看看tide table 咁就知幾時High tide /low tide,去釣魚 有時的日字是無流/死流, 但不代表無魚釣, 多數要看天氣風 ...
snooker 發表於 2009-7-15 02:34

唔該師兄~我有睇,氣壓約10005.8(唔知幾多個0-.-),南至東南風3-4級,不過都係咁鬼熱,d魚去哂排底唔食野
如果果日咁都冇魚釣我真係o哂咀{:48_2965:} 大自然既野實在太難預測{:48_2963:}
catiii05 發表於 15/7/2009 17:25:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實唔同魚種會活躍於唔同流速…只要o係適當流速作釣就比較有利

生流日比較易遇到呢個流速…咁感覺上咪覺得生流好釣 D 囉

但其實太大流某 D 魚會係為著避流或頂流而放棄食餌