搜索

[釣具] G. Loomis Ventures = shimano freestone FV = 鱗夕彩??

遊客 發表於 20/6/2009 21:57:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳大利亞
之前睇 uncle 講過話 G. Loomis 比 Shimano 收購左.......

又之前出過個post 話考慮搵隻 Freestone FV 士啤杯套落隻鱗夕彩道,前打絞變 fly reel 用.......

今日睇 fly reel,無意中見到 G. Loomis 有隻叫 Ventures 的fly reel,嘩,唔使似得咁交關下。

大家睇下,一模一樣ge。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| 遊客 發表於 20/6/2009 22:03:34 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
睇埋個表:

Freestone FV

品番 ギア比 最大ドラグ力
(N)/(kg)
自重
(g)
適合ライン 最大巻上長
(cm/ハンドル1回転)
スプール寸法
(径mm/幅mm)
ベアリング数
ボール/ローラー
本体価格
(円)
商品
コード

7 1 9.8/1.0 165 DT6-7F ST8F
ST9S WF7-9F

G. Loomis Ventures

ModelDiameterCapacity
Venture 32.8"WF3F + 100 yd. *
Venture 53.0"WF5F + 125 yd. *
Venture 73.4"WF7F + 150 yd. **

整一個模,轉轉個名,倒模咁倒,就出左三隻絞,厲害呀。
flyfisher 發表於 21/6/2009 00:45:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
之前睇 uncle 講過話 G. Loomis 比 Shimano 收購左.......

又之前出過個post 話考慮搵隻 Freestone FV 士啤杯套落隻鱗夕彩道,前打絞變 fly reel 用.......

今日睇 fly reel,無意中見到 G. Loomis 有隻叫 Venture ...
遊客 發表於 2009-6-20 21:57

用料方面應該不一樣,  價錢當然有分別........

做生意嘛.............!!!
snooker 發表於 21/6/2009 10:21:20 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
用料方面應該不一樣,  價錢當然有分別........

做生意嘛.............!!!
flyfisher 發表於 2009-6-20 16:45

雖然都可以今講, 但真真正正有誰知, 現今有很多新的Fly 竿的物料都同過去的有很多兩同, 只是當要出廠時,加多少少/ 減多少少, 而價錢就由150去到700, 大元, 那可想像一有可大分別, 料是一樣, 顏色的不同就可除以把很basic 去到Top end.

所有life time guarantee的postage fee for replace the rod or damaged/faulty part的 (replaced free of change) 大約就= rod .
 樓主| 遊客 發表於 21/6/2009 20:29:48 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
之前真係諗住淨係買隻 freestone 杯換落鱗夕彩道用算,但當時搵唔到。

而家搵到 ventures 有士啤杯賣,照計都可以互換得,但又唔係好想買。好似買過一隻原隻絞仲抵及靚仔。

ventures 杯連運費大約 87 aus$ 。呢隻就$145,但連埋backing,fly line,leader 捲好晒。

登錄/註冊後可看大圖

不過就唔知乜頭乜路,無牌子名,唔知邊度造,間store 就叫 rod and fly tasmania,我諗應該唔係佢自己本土生產掛?不過我問緊佢,而家等佢覆。

唔知大家點睇呢?以呢個價錢,買隻無牌子的絞。定買番有牌子的平價版會好d 呢?

我最驚佢係大陸入貨拎番澳洲賣,可能廣州賣緊幾舊水,買左咪好笨,哈哈。
HappyClam 發表於 22/6/2009 10:48:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
之前真係諗住淨係買隻 freestone 杯換落鱗夕彩道用算,但當時搵唔到。

而家搵到 ventures 有士啤杯賣,照計都可以互換得,但又唔係好想買。好似買過一隻原隻絞仲抵及靚仔。

ventures 杯連運費大約 87 aus$ 。呢隻 ...
遊客 發表於 2009-6-21 08:29 PM

Rod & Fly Tasmania我喺E-bay同佢買過野, 係咪大陸有得賣就好難講,
大部份絞都係大陸做, 買隻一舊水Aus$都算合理, 除非買Tibor, Abel, Sage,
Hardy之類先係Make in the USA or Make in England.
flyfisher 發表於 22/6/2009 10:55:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Rod & Fly Tasmania我喺E-bay同佢買過野, 係咪大陸有得賣就好難講,
大部份絞都係大陸做, 買隻一舊水Aus$都算合理, 除非買Tibor, Abel, Sage,
Hardy之類先係Make in the USA or Make in England. ...
HappyClam 發表於 2009-6-22 10:48

買隻 Shimano 嘅 Biocraft Fly reel, G. Loomis 設計, 中國製造喎!!!!
 樓主| 遊客 發表於 22/6/2009 13:53:09 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
佢今日覆左我啦,佢話牌子係番叫rod & fly,即係佢自己。而產地係中國。

我唔係話大陸造唔好,而家好多大牌子都設廠係大陸。問題係唔知佢係有監管質素下設廠去自家生產,還是直接入d 低品質大陸野番去當高檔野賣。

因為呢道好多時有呢類情況,時裝同日用品等等好多。好似牛仔褲,有d 零售商直接自己係 hk 入貨,再貴一倍賣出去。個牌子都無改,鬼仔當然唔知,因為外國無乜人識呢d 香港品牌,但我地知就會知咩事。

happy 哥原來你都幫襯過佢?以呢個價位來講質素ok 嗎?

另外我問過佢都有士啤杯賣,大家覺得使唔使預備埋士啤杯上唔同fly line 呢?抑或 float line 已夠晒用?
HappyClam 發表於 22/6/2009 14:15:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
佢今日覆左我啦,佢話牌子係番叫rod & fly,即係佢自己。而產地係中國。

我唔係話大陸造唔好,而家好多大牌子都設廠係大陸。問題係唔知佢係有監管質素下設廠去自家生產,還是直接入d 低品質大陸野番去當高檔野賣。
...
遊客 發表於 2009-6-22 01:53 PM

我淨係同佢買過flies, 如果得一隻絞有個spare spool放sinking line都啱嘅,
河溪就用floating line及dry flies, water bank就用sinking line及wet flies (i.e. streamers).
 樓主| 遊客 發表於 22/6/2009 15:39:06 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞

Thanks

頭先我翻過d 舊雜誌,原來都有介紹過佢d 絞,評價都唔錯。

你哥時係 ebay 買定係上佢 website 買呢?我頭先上佢 website 睇下 (xxxxxxxxxxx),d 價錢有d 出入。

ebay 個 rod & fly tasmania 個 product list 無士啤杯,我哥時問佢,係阿 mike 覆我。( 老闆 )

我上佢 website 睇,都係阿 mike 開,但士啤杯價錢就比佢係ebay 覆我個價平 20aus$。

而且 website 買唔收 shipping ( 寄澳洲 ),只係收幾蚊 tax 炸。

唔通 ebay 抽左佢水佢要賣貴d ?

N.B.  唔可以放網址在帖中, 如有需要, 可用 PM 功能.