搜索

[其他] 白沙灣扒艇仔

ccf5845 發表於 17/6/2009 23:23:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
請問各c兄,自己一個人去白沙灣扒艇仔,釣下魚,會唔會好危險,
果到有冇魚釣,用咩餌好,要攞捞箕嗎?
請問有冇c兄最近去過,要d咩要主意?
謝!!!
水馬騮 發表於 17/6/2009 23:47:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小捞箕租艇果陣可以問艇主借!
會唔會好危險就吾識答你!
新手最好吾好扒太遠,而且白沙灣遊艇出入多!
 樓主| ccf5845 發表於 17/6/2009 23:54:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝c兄
我都會在閒日去
B.BAQUA 發表於 18/6/2009 00:07:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,我大約半年前去過,,,,
我冇記錯,,,佢係冇捞箕供應既,,,
所以,你帶埋會安全d""""
ayassy 發表於 18/6/2009 10:31:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問各c兄,自己一個人去白沙灣扒艇仔,釣下魚,會唔會好危險,
果到有冇魚釣,用咩餌好,要攞捞箕嗎?
請問有冇c兄最近去過,要d咩要主意?
謝!!!
ccf5845 發表於 2009-6-17 23:23

見留梯行落去. 第一間一時時開門 d 船得 細生倉 & 第二間最尾(年紀大d既婆婆) d 船 有 大生倉同會有撈基供應& 你問婆婆拎撈基佢會比妳.

魚餌用咩~?     係白沙灣夜釣最得食係 紅蟲... (但最近少左好多黃腳/黑沙等), 其次係 生蝦仔, 青蟲, 蝦肉 等 !! 我會揀 紅蟲就夠, 如想釣大野就買少少10零仔生蝦傅幾口但要帶泵養住, 用蟲會多魚食餌

價錢~?      第一間 會平過第二間少少, 通常係 $60

如唔想扒咁遠... 比個溫馨提示 :  c hing 可以係一落艇就扒去船廠度.. 出少少拋返入船廠果度釣都有好野架可能有意外收獲.. 之後一直沿路 埃住d 艇仔 / 遊艇釣下. 但唔使去咁深水. 近岸 60 - 90米 度釣就可以. 亦可到沿岸最尾既角落位度釣. 最尾又返船廠釣下啦.  如想扒遠就一野去匡湖居 度釣  /  燈塔位 / 另一邊遊艇會度都可以.. 不過比較危險.. 如新手就跟我意見就可以!! 其實果d位我去白沙灣時經常釣. c hing 釣完記得出報告呀 !! 希望果晚有立釣啦如有真係釣到唔想釣因太多魚仔.   祝玩得開心   爆釣行啦!!

評分

參與人數 2金幣 +190 收起 理由
jimhim + 90 精品文章!!
ivanlokc + 100 熱心助人

查看全部評分

樓主| ccf5845 發表於 18/6/2009 23:12:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
5# ayassy
多謝 c兄{:48_2960:}
 樓主| ccf5845 發表於 18/6/2009 23:51:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
c兄如果釣日水呢??有冇試過
ayassy 發表於 19/6/2009 12:12:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
c兄如果釣日水呢??有冇試過
ccf5845 發表於 2009-6-18 23:51

日水就會比較多魚仔以上果D位都多沙鑽, 立仔之類. . C HING 可以試下响D 泊船浮泡度釣有深有淺. 或四周圍泊住D遊艇釣. 因你得一個人就唔好去咁遠. D浮泡都有1-2斤斑 或 立魚. 可以試下. 無就轉位, 不過睇下果日日水係水漲定水退, 水漲就係D石駁釣下. 可能有好野總之泊住D遊艇 或 浮泡釣就無問題.  不過最緊要玩得安全小心為上.

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
ivanlokc + 200 講得好啱 安全第一

查看全部評分

樓主| ccf5845 發表於 19/6/2009 23:18:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝c 兄,去完一定出報告{:48_3000:}