搜索

有d野吾明!

billychan246 發表於 17/6/2009 15:57:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我一向玩開磯釣!上次陪朋友去釣淡水魚場!
用十二尺軟手杆,1.5主/1號腳,細既淡水勾!釣組吾講!當日勁中非非,問題就出現!d羅非比我想像中仲要好力,或者係我支杆太軟,頂吾到佢上水,條魚一暴走時,d絲過水仲出現fit fit聲!一條過半斤的魚除時要用2,3分鐘先起到!
我當日中左3,40條非非!2條白質!
但身邊有人勁中大頭魚!
想問,釣大頭魚,應該點釣??釣深定淺?
ipyau 發表於 17/6/2009 17:16:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣浮  加白粉     ||||     未必全對, 其他師兄補上, 謝
八神合一 發表於 17/6/2009 20:07:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咩白粉??c兄??
真係好想知.............點先釣到大頭.........
ipyau 發表於 17/6/2009 20:34:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
白粉  開餌添加 入水霧化誘魚 多用以對應大頭此類瀘食性的.  |||    未必全對, 待其他師兄補充, 謝  ( ^c ^ )!
 樓主| billychan246 發表於 17/6/2009 20:40:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁大約釣幾深呢??
kk.kk 發表於 17/6/2009 21:03:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔駛加白粉,用面粉開水,成盆倒出去,大頭見到白色嘢,會8掛游埋嚟,釣面1呎到。
ipyau 發表於 17/6/2009 21:48:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
對,  面粉無咁破壞環境 學習了, 謝大大
亞昌 發表於 18/6/2009 00:33:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
手竿釣大頭, 魚餌要夠霧化, 支標調好後再加上兩粒魚餌後要浮起, 要不停上餌揚竿, 水深唔好一尺, 因為你一定會炒粉, 再好由兩尺開始, 一路釣要一路將支浮標拉上拉落, 慢慢觸摸應該要釣幾深!!!
至於點樣釣, 一d熟識台釣既人, 好快就會知道有冇大頭魚訊, 如果feel唔到, 就要釣返底, 如果唔係都幾易打龜!!
Gary 發表於 18/6/2009 00:36:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
首先想知師兄係邊度釣?
睇咗你的講述, 應該係支竿太軟, 通常羅非開口我地都會用所謂非竿去釣, 唔好話半斤一條, 就算係一斤都能直接用魚竿將條魚提出水面, 這就叫做飛魚.
深淺沒有一定, 要試, 我通常就由2至3呎開始釣, 唔得再轉其他深度, 不過通常無風, 天氣悶熱釣到的機會比較大.
釣大頭用白粉的確係好用,但就真係會如上邊的師兄講, 破壞環境!
用面粉釣, 我就未試過, 但面粉本身有小麥蛋白, 開水會起根, 變成一舊, 怎樣有霧化, 請師兄指教?
我通常都會用比較輕身霧化大的魚餌作釣, 如速功之類, 另程宁教釣大頭就用南北鯽魚餌, 秘訣就係換餌速度要快, 唔好等, 出竿後10秒內要換餌, 如果度有大頭而又肯食餌, 好快你就會見到佢地游埋黎食餌.

如有不對之處,請原諒並指教!

評分

參與人數 1金幣 +20 收起 理由
亞昌 + 20 精品文章!!

查看全部評分

Gary 發表於 18/6/2009 00:41:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哈哈! 原來昌哥仔答咗喇, 等我仲手痕痕走去答添, 唔好意思!