搜索

大嶼山 大浪灣

歐穎海 發表於 14/6/2009 20:56:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

早上在尖沙咀碼頭會合釣友出發,
在長洲碼頭食完早餐後,

再租船前往

遠望之大浪灣,

大浪灣近貌
4.JPG 5.JPG

釣上幾條細沙鑽後估計該處現時大條沙鑽小,所以5吋以上都要,釣友先中到條大啲

時近12點,日烈當空,係時候飲杯;半杯燈汁+小量冰糖水+白酒調味+涷冰水至近滿杯,之飲品....................靚!!      

之後我中到條22cm之沙鑽

近2時天色開始暗似有雨點,係停竿時候,搵啲好野食下先,

估計比想像好,西瓜!! 無得頂

食完西瓜,跟手麥包夾沙甸魚,之後再來火腿豬肉,飲杯冰涷水,心情超靚,

全日兩人,共釣上約70條魚,5吋以上沙鑽,攞走約斤幾魚,時近4點,艇家早到................執野回家.

評分

參與人數 4金幣 +300 收起 理由
leoncody2639 + 50 靚景!!
pippenfan + 50 開心之行~~
triggerfish + 100 我好欣賞!!
sydney + 100 好開心咁喎!

查看全部評分

naobao 發表於 14/6/2009 21:00:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
做乜食到咁乾淨呀
kennethnip 發表於 14/6/2009 21:23:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
西瓜,消暑良品
 樓主| 歐穎海 發表於 14/6/2009 21:54:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
3# kennethnip
係呀!!  今次真係覺得,能夠發揮到,沙灘投釣之精髓所在...............享受玩同食.
順帶一提,好想知一個,只耐唔耐玩下,短竿'魚絲攪'中通鉛,釣友,去到玩,投竿'沙灘攪'天枰,到底幾耐可以熟到副架撐,兩小時,兩小時後投到估計6條打橫馬路以外咁遠,之前我同佢講幾遠幾遠,佢都覺得有保留,而家佢都做得到,因為咁,心底又加多一份喜悅.
 樓主| 歐穎海 發表於 14/6/2009 21:57:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
2# naobao
係大自然沙灘環境食西瓜真係唔想停口.
sydney 發表於 14/6/2009 22:21:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
橙汁加白酒糖水.........

下次試試加 Compari 或者 Cointreau 啦。
pippenfan 發表於 14/6/2009 22:38:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好開心呀,見到你地兩個又食又釣,仲要飲番兩柸.........
假期本應就係咁喇~~~
jb007r1 發表於 14/6/2009 23:02:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
人生得意需盡歡, C兄, 我想你做到了................
miki29812065 發表於 14/6/2009 23:22:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
冇得去   可惜
 樓主| 歐穎海 發表於 15/6/2009 03:48:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
6# sydney
真係要買定係屋企試試佢,較好個方式再去沙灘飲.:%16^