搜索

[其他] 其實魚排都應該有休釣期,好似休魚期咁

godwinwing 發表於 9/6/2009 15:11:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
本人覺得有休釣期好D,起馬比D積左係排底嘅粉散吓,休釣期D魚索少D粉,到有人釣魚打粉時都起碼有D新鮮感引倒D魚食野,而家魚排D魚(例如)鳥鳥,好多時都唔推波,有D人重博命推多幾球落去希望引倒佢,唉魚排魚身經百戰除時索倒白チヌ就知有危險反而吾開口,我見好多高手只用麵包反而有魚中,所以我覺得有休釣期好D,起馬比D積左係排底嘅粉散,過左休釣期到有人釣魚打粉時都起碼有D新鮮感引倒D魚食野
單選投票, 共有 66 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
雅比 發表於 9/6/2009 15:42:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實所謂的休魚期, 可以只限唔打粉的釣魚人作釣, 即換句話說, 在休魚期內, 禁止打粉, 咁D魚又可以食少D粉, 又可以比時間排底D粉隨流水而沖走, 而釣魚人又可繼續作釣, 我個人覺得唔錯丫
回復

bulldog 發表於 9/6/2009 15:51:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
夾錢請專人清返個海床實際o的 !!!
回復

樓主| godwinwing 發表於 9/6/2009 15:55:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實所謂的休魚期, 可以只限唔打粉的釣魚人作釣, 即換句話說, 在休魚期內, 禁止打粉, 咁D魚又可以食少D粉, 又可以比時間排底D粉隨流水而沖走, 而釣魚人又可繼續作釣, 我個人覺得唔錯丫 ...
雅比 發表於 9-6-2009 03:42 PM
呢個係一舉三得既方法排主可以計續做生意,釣友又可以計續有得玩,個海又可以休息,重有呀D排主唔好放麵包籠先可以比個海休息吓,因為麵包耐左會發酵,我有幾次見個排主拉個籠上水加飽時嗰陣味真係好想嘔,我知到有麵包籠係可以引倒魚埋黎個排,但有時都要比個诲放吓假架
回復

juxtin 發表於 9/6/2009 15:59:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
應該上排釣魚要輪住落海底執
XDD
回復

樓主| godwinwing 發表於 9/6/2009 16:00:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
夾錢請專人清返個海床實際o的 !!!
bulldog 發表於 9-6-2009 03:51 PM
夾錢請專人清返個海床我估末必個個釣友都肯,反而可以只限唔打粉的釣魚人作釣, 即換句話說, 在休魚期內, 禁止打粉, 咁D魚又可以食少D粉, 又可以比時間排底D粉隨流水而沖走,到有人釣魚打粉時都起碼有D新鮮感引倒D魚食野,排主可以計續做生意,釣友又可以計續有得玩,個海又可以休息吓
回復

bulldog 發表於 9/6/2009 16:13:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

要求o的粉廠生產百份百能夠生物分解o既粉
實際o的 !!!

咁咪o物問題都無囉 !!!

外國o的膠蟲有人開始o左喇 !!
回復

樓主| godwinwing 發表於 9/6/2009 16:23:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
應該上排釣魚要輪住落海底執
XDD
juxtin 發表於 9-6-2009 03:59 PM
如果有幾張海底啲粉山o既相比D唔自律填海式打粉o既釣友睇吓佢地就知死
回復

juxtin 發表於 9/6/2009 16:50:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
夾錢請專人清返個海床我估末必個個釣友都肯,反而可以只限唔打粉的釣魚人作釣, 即換句話說, 在休魚期內, 禁止打粉, 咁D魚又可以食少D粉, 又可以比時間排底D粉隨流水而沖走,到有人釣魚打粉時都起碼有D新鮮感引倒D魚 ...
godwinwing 發表於 2009-6-9 16:00

個荷包都可以休息下....
回復

樓主| godwinwing 發表於 9/6/2009 16:53:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
要求o的粉廠生產百份百能夠生物分解o既粉
實際o的 !!!

咁咪o物問題都無囉 !!!

外國o的膠蟲有人開始o左喇 !!
bulldog 發表於 9-6-2009 04:13 PM
可百份百能夠生物分解o既粉係好,但有D旺場o既排一日有幾十人去釣一人一粉咁填落去(印銀纸都要比時閒佢乾啦)更何放D粉,分解都要時間,最重要都係釣友自律,粉唔係話唔用只係唔好填海,因為魚排水流唔大長期填海遲早玩完,我親眼見過喺大環棠某魚排我半年前開始去嗰到玩開頭冇咩人去(閒日得兩三人或無人去,假日都係得十個八個左右)我釣魚鍾意人少少o既排,開頭魚獲都ok架,佢養D魚都好健康,久而久之多左人去釣魚同打粉,開始見佢自已養嗰D魚多左死亡,魚獲又少左(連老黎見粉都即閃),我就知道呢個排ko左,要比佢休息吓,依加自己上排都有搓波或打粉,但見釣一頭半個鐘都無料到就停手,轉用練餌釣老黎過吓引過幾個鐘先再搓波或打粉,D粉用唔晒就攞返屋企下次用
回復