搜索

[釣技] 打水飄

puretung 發表於 26/5/2009 13:25:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
阿積 發表於 26/5/2009 15:28:18 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
練得多橫直攪都唔係問題,要點唔係橫定直攪。
bulldog 發表於 2009-5-26 07:15

咁請問有咩秘訣呢~
黑雲 發表於 26/5/2009 16:26:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
9# puretung
出線慢唔慢同nylon冇關係....
細路仔 發表於 26/5/2009 16:34:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都唔係好勁炸~_~
但都識既.....睇黎我都要加緊練習...
wilsonltw 發表於 26/5/2009 17:16:09 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
其實用咩假餌先可以飄到?
puretung 發表於 26/5/2009 22:05:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
9# puretung  
出線慢唔慢同nylon冇關係....
黑雲 發表於 2009-5-26 16:26

NYLON無PE咁軟身,
一樣磅數比PE粗,
如果一樣力度,LURE WEIGHT同竿既軟硬,,唔係應該PE出絲順D咩?
我都係想學下野~
希望師兄教下我~THX
肥斌 發表於 26/5/2009 22:15:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
叫假餌神教呀~
有次去到學鬥無聊同佢一齊係咁片.....
我片極最勁都係4野= =".....
佢下下都6,7野= =""~超勁....
都唔知要練幾耐先下下得~.~""
kitkit127 發表於 2009-5-26 07:28

kitkit127 師兄你好勁

有里昂大師父和假餌神教導,師兄收唔收0靚呀!
kitkit127 發表於 26/5/2009 23:05:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
kitkit127 師兄你好勁

有里昂大師父和假餌神教導,師兄收唔收0靚呀!
肥斌 發表於 2009-5-26 22:15

收- -"收皮就真.....
打黎打去都係得3野.....最叻都係得4野....
仲要唔係下下......得2分1機會做到.....
跟都跟里奧大C父啦.....
最好緊係跟假餌神啦.....- -""
關我咩事....
kk.kk 發表於 26/5/2009 23:23:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
假餌神:就黎要去綱山比賽,邊有時間教你。
黑雲 發表於 26/5/2009 23:40:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
NYLON無PE咁軟身,
一樣磅數比PE粗,
如果一樣力度,LURE WEIGHT同竿既軟硬,,唔係應該PE出絲順D咩?
我都係想學下野~
希望師兄教下我~THX
puretung 發表於 2009-5-26 22:05

等小弟又分享下
其實玩唔玩到打水片,casting 既角度係最緊要,出絲順暢度差個少少根本冇關係.....
就算真係如你所講, nylon出線慢d........咁lure 既去勢咪會比條line出既速度影響到囉......可能仲片少幾下tim.....
同埋你地留意下....上面d影片中....大部份打水片既情況係在水面波平如鏡下做到.....其實水面狀況係好直接影響到你片到幾多下......當然唔係話有風有浪就片唔到.....
如果剛剛學習既時候當然選擇d較平靜既水面去練習會好好多啦
另外.....lure 既重心都係要留意既地方.......如果拋投物既重心分散.........打水片既難度會大大提高.....例如spinnerbait........
所以小弟建議先用較高自重的softbait練習.....p.s:  (先不要加任何jig head或 sinker....祇用單鉤將softbait穿上就可以了.....)
待掌握好初步技巧後再將難度提昇...

以上係小弟對打水片既睇法和經驗.......希望都可以同大家分享下...........
唔知仲有冇高手幫小弟補充下.........順便等我學下野呢?我自問用spinnerbait打水片仲係差咁d.....