搜索

釣墨魚問題

老友記記 發表於 25/5/2009 03:33:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
呢個時候係釣墨魚季節..聽講有好多墨魚
我想問下如果boot船出西貢釣..
西貢海有邊d地方比較易釣到墨魚
如果想釣得多係咪愈遠愈好..通常要搭幾耐船..
如果比較近岸係咪少d??
唔該哂各位師兄答解
llik 發表於 25/5/2009 08:48:00 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
我未煲過
7-UP 發表於 25/5/2009 13:42:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得每段時段 , 日子 , 每一個地方都ng同
所以最好問艇家 , 由艇家帶路la
naobao 發表於 25/5/2009 13:46:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔一定遠先有,入季後,就算維港都有機會Fit到
tszbryanming 發表於 25/5/2009 15:08:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁請問宜家算係入墨季嗎?
 樓主| 老友記記 發表於 25/5/2009 16:56:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我仲以為愈遠愈多tim"""""
唔該哂你地
我念e家係入墨季...
睇板主果d貼都係4-5月d墨魚最大
問船家??係咪個個船家都識嫁??我怕遇中個唔識
另外我想問下..如果正係用8爪(out)
應該點樣fit上黎..放盡佢??定係水面??
520038 發表於 25/5/2009 17:08:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
試試用仕掛吧
shek9kung 發表於 25/5/2009 20:13:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔該哂你地
我念e家係入墨季...
應該點樣fit上黎..放盡佢??定係水面?? ...
老友記記 發表於 2009-5-25 16:56
 淨係用八爪鈎我就未見人中過......如果係用餌木中既我通常都會攻佢番黎,除非佢不停咁出drag.....                                                
biglap 發表於 27/5/2009 13:06:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣魷魚,墨魚同大尾魷都唔同的。
你講的比較似夜晚出船用大光燈的釣魷魚。依家算開始入季。
墨魚,近來的都會比較大。週圍都有得玩。
大尾魷,算係目標物。我覺得11月會大d同好玩d。依家好多小朋友。
biglap 發表於 27/5/2009 13:10:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔該哂你地
我念e家係入墨季...
應該點樣fit上黎..放盡佢??定係水面?? ...
老友記記 發表於 2009-5-25 16:56

如果出海大光照"魷魚" 我通常由水平開始釣,chok幾下,冇料同的話就放幾秒絲,又chok幾下,又冇的話又深d。唔好留在一個水層。