搜索

[其他] 蟹仔與蝦仔

樓主| BBX4854 發表於 18/5/2009 22:04:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
nortoncamel 發表於 18/5/2009 22:15:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我自己
55:35:10
蝦:蟹: (青虫或其他)
RGiggs 發表於 18/5/2009 22:35:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得蝦既好處係對象魚比較多
不過相反有時亦係壞處(釣場多泥猛等魚仔)
但係用蝦釣立(尤其黃腳)
食餌時"擔"住行
先至係釣立最好玩既過程
 樓主| BBX4854 發表於 18/5/2009 22:56:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得蝦既好處係對象魚比較多
不過相反有時亦係壞處(釣場多泥猛等魚仔)
但係用蝦釣立(尤其黃腳)
食餌時"擔"住行
先至係釣立最好玩既過程
RGiggs 發表於 2009-5-18 22:35

RGiggs 兄, 我都知蝦既好處係對象魚比較多, 但依家係去針對立魚.
而你講到用蝦釣立(尤其黃腳)食餌時"擔"住行先至係釣立最好玩既過程, 就真係.........唉...!! 釣魚係你玩佢, 唔係俾魚玩你, 點解本末倒罝?? ,
當然, 這也是一場鬥智遊戲, 佢 Win 有嘢食, 你 Win 佢受苦. 但都係個句, 釣魚係你玩佢, 唔係俾魚玩你.
nortoncamel 發表於 19/5/2009 00:13:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我覺得立魚食野有季節性
有時鐘意食軟,有時鍾意食硬
好多師兄以為針對立,蟹仔會好D
其實我覺得係錯覺,只係因為用蟹仔通常釣到既都係立
雙對下感覺比其他餌得食
我認為用蟹既好處只係易抽或者易養
ekin66 發表於 19/5/2009 00:22:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
夜水用大花蝦總得食呀..................! 不過花費就貴一點! 看看自己想釣什麼目標魚呢?
nortoncamel 發表於 19/5/2009 00:38:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
RGiggs 兄, 我都知蝦既好處係對象魚比較多, 但依家係去針對立魚.
而你講到用蝦釣立(尤其黃腳)食餌時"擔"住行先至係釣立最好玩既過程, 就真係.........唉...!! 釣魚係你玩佢, 唔係俾魚玩你, 點解本末倒罝??  ...
BBX4854 發表於 2009-5-18 22:56

師兄覺得RGiggs 兄本末倒罝
其實我覺得RGiggs 兄咁諗係因為
佢為釣多過為魚
佢享受中魚過程多過享受搏魚過程
只係我既見解 可能唔啱,不喜勿插
街飛 發表於 19/5/2009 21:18:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁請問有冇C兄用青虫或南極虾呢?效果又點呢?
 樓主| BBX4854 發表於 19/5/2009 21:56:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄覺得RGiggs 兄本末倒罝
其實我覺得RGiggs 兄咁諗係因為
佢為釣多過為魚
佢享受中魚過程多過享受搏魚過程
只係我既見解 可能唔啱,不喜勿插 ...
nortoncamel 發表於 2009-5-19 00:38
咁又係..!!! 但我覺得佢係享受俾魚玩多 d d. 不過都係各有所需, 無辯法.
 樓主| BBX4854 發表於 19/5/2009 22:16:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
夜水用大花蝦總得食呀..................! 不過花費就貴一點! 看看自己想釣什麼目標魚呢?
ekin66 發表於 2009-5-19 00:22
嘩...!!! 師兄, 唔使咁重火力呱. 頂貼話釣立啫. 如你所言去用大花蝦, 又要諗諗套新架生 la. "石鯛師 THE石鯛 落し込み400" 竿 加 "石鯛師 THE 石鯛96BG" 攪去打大班同大紅鮋唔知得唔得.
釣立仔啫, 唔使用大花蝦呀..??