搜索

[釣技] 釣技談討

samller 發表於 11/3/2009 16:02:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
好奇之下想問下各位師兄每當大家第一時間到達釣場,會先用哪類(F/S),和哪種路亞作測試或尋找目標魚呢?
我自己就喜歡使用Vib系,全面型的路亞,
第一.先試試岸邊水深,再試試遠投後水深.
第二.就試試180度的深層位置.以時鐘計算需投方向約是 12>1>2>3,12>11>10>9.
沒反應就轉轉中層型路亞,最後才試試面層
都是沒反應的話就轉地方了:-)

還望各位師兄一起討論,
puretung 發表於 11/3/2009 16:54:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我的比較省時~
一開始就會用長舌試水深
由於我多數係碼頭or防波提作釣,
所以我會以岸邊乘90度拋出,快收
無魚信就打橫行5米再試~直至試晒成個碼頭or防波提
中層or上層,我多數見有魚打水先用~
 樓主| samller 發表於 11/3/2009 17:12:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
的確,我方法上是很累..每次約花一小時
eeee,中層和上層我也想問問甚麼時候比較適合使用?是水淺時?

過兩天試試師兄說的方法
puretung 發表於 11/3/2009 17:40:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個人覺得,用水面野玩,
要d魚夠搶口,
水溫唔太高,
水深淺都可以既
不過最緊要係~你個釣場有會上水面食餌既魚,如果唔係咩都假...............
我都係新手~個人意見,講錯麻煩其他師兄指正~~
黑雲 發表於 11/3/2009 20:07:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟好奇想問.....你地定既對象魚係乜
puretung 發表於 11/3/2009 21:10:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
5# 黑雲
我既TARGET係佬AR師兄
我咁搵唔知有無效呢?
 樓主| samller 發表於 12/3/2009 01:52:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

其實係以鱸為主,但我開頭無論咩目標魚都會用咁既方法
一來可以了解水底情況二來可以睇下有無初其魚訊

黑雲師兄,其實我呢個概念會唔會唔係咁好?因為我見好多師兄都係從出發前已選定目標魚.先會再唸用咩類型假餌.之後再仔細觀察釣場先投杆.
無可否認我用既方法都幾大包圍下.
請問雲師兄能否分享一下你既方法呢?