搜索

[釣技] [橫鮫]遠拋投輕餌(5g)遠程調查,橫鮫先投票!!!

bulldog 發表於 6/12/2009 11:33:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復

timmy5677 發表於 18/6/2010 21:19:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用50kg鉛1g餌XP
回復

msi 發表於 16/10/2010 15:56:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大約5米到
回復

遊客 發表於 16/10/2010 21:00:02 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞

見呢個長壽POST 又有人回,我又回下。

其實投較輕的餌,隻絞緊要,支竿的配合都好緊要。大家下次回時,不妨寫埋支竿幾重火。

好多日本而家的橫絞bass 竿,太重火了,竿頭也太硬挺,好多6lb、8lb 起跳,cast weight 最輕也1/4oz。因輕火的都出晒spinning model。

亦有很多報細了數,即標示1/4 - 3/4oz,往往都要比1/4oz 更重,約10g,先足夠利用到竿的彈性。

這些竿,要cast 5g,cast 倒,但不太好拋。有少量 ML 的,cast weight 落到1/8 或更輕起跳,竿頭夠幼夠彈夠fast 的,比較好用,5g 真正load 到支竿發揮彈性,而唔係死力的掟出去,但唔易搵。

反而,有d 國產、雜牌竿,無專登去分門別類,特別去將橫絞竿造得硬d、挺d、重火d,用來cast 較輕的餌反而著數。

我現在用緊一支 daiwa 的 6-10lb,標示 1/8 - 1/2oz,我個人也覺得標示唔準,1/8oz 跟本load 唔到支竿。

5g,勉強可以。配alphas,有風用尼龍線 cast 倒20m。無風、及轉用pe,會再遠d。

最近訂了支更輕火的鱒魚橫絞竿,就寄到黎。到時可以再練cast 一些更輕的餌。
回復

遊客 發表於 16/10/2010 21:21:43 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
仲有一樣野叫視差,即係你cast 完,肉眼睇,覺得自己cast 到廿幾三十米。但很可能,實際只有十幾二十。

特別係釣座愈低,即企得愈近水面時,人的肉眼比較難判斷距離。

所以好似這個主題的原意,在forum 問人cast 到幾遠,再比較下自己,可能其實係無乜幫助,因你唔知其他的數據準唔準。

如果真係想知,比較準又方便的方法係,cast 完,收回虛線後,數下要收幾多下,至收到隻假餌番來。跟住睇番你隻絞,收一下等如收了幾長的線,就可以大約計到距離。
回復

樓主| 邊個 發表於 17/10/2010 03:34:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 35# 遊客

你唔講我都諗唔到,可以計番搞幾多下黎計...現在5g能拋到20以上,,,,
回復

john90 發表於 24/2/2012 14:25:24 | 顯示全部樓層 IP:- 加拿大
邊個 發表於 2009-3-8 18:41
那一個型號的鮫可特別拋到輕餌?

shimano cardiff
回復

GTDragon 發表於 9/3/2012 19:13:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Abu 的 Conolon 假餌竿, Daiwa 的 Freams KX-3000 攪, 裝備沒有很特別...
回復

micomao 發表於 2/10/2012 01:05:27 | 顯示全部樓層 IP:- 北京
要分竿身同调性呱?ul+东胴调一定去得好远...
回復

黑鯛. 發表於 2/10/2012 20:04:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
冇得投sad!
回復