搜索

出個 EGI 竿/攪/餌木 投票好 嗎 ?

gilsonli 發表於 25/5/2007 16:22:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2007-5-25 14:48 發表

所以我都特別喺每種釣法入面加左"裝備及釣技"子版!!
咁樣做絕對可以方便大家參考資料!!
曾有會員提議,可唔可以開釣具牌子區,專科討論!!
你地點睇!! ...

如果咁分... 隨時會出現子子子子子子子版...
naobao 發表於 25/5/2007 16:25:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2007-5-25 16:22 發表

如果咁分... 隨時會出現子子子子子子子版...

唔係子版,只一個牌子獨立區!!
 樓主| jk521 發表於 25/5/2007 17:16:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2007-5-25 14:48 發表

所以我都特別喺每種釣法入面加左"裝備及釣技"子版!!
咁樣做絕對可以方便大家參考資料!!
曾有會員提議,可唔可以開釣具牌子區,專科討論!!
你地點睇!! ...

我好讚成有個釣具區,妤似以egi 的竿為例,一個帖一支竿, 首先個帖有支竿圖片, 規格資料(廠商) ,一些基本資料(如入門竿 ,中級竿 ,高級竿...) , 版主/前輩師兄的些測試資料 , 然後各位師兄就對該支竿的發表用後意見... , 推頂一個入門 "best buy" 投票帖,一個中級 "best buy" 投票帖,一個高級 "best buy" 投票帖,作為總結.
爆叔, 咁又點睇呢 ??????
naobao 發表於 25/5/2007 17:19:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2007-5-25 17:16 發表

我好讚成有個釣具區,妤似以egi 的竿為例,一個帖一支竿, 首先個帖有支竿圖片, 規格資料(廠商) ,一些基本資料(如入門竿 ,中級竿 ,高級竿...) , 版主/前輩師兄的些測試資料 , 然後各位師兄就對該支竿的發表用後意見... ...

其實我覺得依家個分類結構都好足夠,
反而應該鼓勵多D會員去"裝備及釣技討論 "出帖,
磯版及前打版都有類似資料,egi及假餌區我相信版主們都好有心攪嘅!!
俾D時間及多D提議佢地喇
其實jk如果你有時間都可以幫手搵D料架!!
膠碌和夫 發表於 27/5/2007 23:43:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得竿/攪/餌木投票不太好,因竿/攪/PE 是要和每個人的手法佩合,不是大家說好就識合自己,之於餌木就更難有那一隻是最好,不如多鼓勵各釣手保育釣場,當釣到比較大之魷魚可拍下照片,跟着放生,小的乜要放生,這才可長釣長有.
浦克 發表於 27/5/2007 23:56:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #15 膠碌和夫 的帖子

謝謝閤下意見, 你所指出的, 亦是本綱站的宗旨, 保育及保護釣場!
 樓主| jk521 發表於 28/5/2007 00:09:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2007-5-25 17:19 發表

其實我覺得依家個分類結構都好足夠,
反而應該鼓勵多D會員去"裝備及釣技討論 "出帖,
磯版及前打版都有類似資料,egi及假餌區我相信版主們都好有心攪嘅!!
俾D時間及多D提議佢地喇
其實jk如果你有時間都可以幫手搵 ...

我呢D初心仔, 什麼也不懂, 連餌木都未拖過 , 而架生又不懂, 我都好想幫手, 但初心仔始終是初心仔, 唉 .....
我都是最近看到GILSONLI的 93E帖中, 見到件93E帖有"耶子樹"圖案, 才想起之前有個帖有位網友問有關 "耶子樹"的竿的用料 , 原來"耶子樹"是釣具牌子名 .
所以, 我想識多D, 才提出有些關於釣具資料分析/分享....至於每個人釣法不同,所以用釣具也不同, 這點不用緊, 就分享埋釣法大家研究下.
我紿終相信, 若只得你一個人叻, 比你釣晒成個海D魚咁又點 , 你會因此而快樂嗎 ?
獨樂樂, 不如與眾同樂 ......
若同到小弟請吩咐, 爆叔 .
不会爬的虫 發表於 29/5/2007 20:21:47 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東江門
希望可以图文并茂哟!快点出贴,哈哈!
naobao 發表於 29/5/2007 20:39:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2007-5-28 00:09 發表

我呢D初心仔, 什麼也不懂, 連餌木都未拖過 , 而架生又不懂, 我都好想幫手, 但初心仔始終是初心仔, 唉 .....
我都是最近看到GILSONLI的 93E帖中, 見到件93E帖有"耶子樹"圖案, 才想起之前有個帖有位網友問有關 "耶子 ...

千其唔好話吩咐!!
喺一個交流平台,有初學者經常發問都好重要架,起到好大作用
你有提問,已經對討論分享起左好好帶頭作用!!!
gilsonli 發表於 30/5/2007 00:19:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2007-5-29 20:39 發表

千其唔好話吩咐!!
喺一個交流平台,有初學者經常發問都好重要架,起到好大作用
你有提問,已經對討論分享起左好好帶頭作用!!!

網主... 我會盡力回帖... 希望可以令更多人被lure + egi 毒死

由於出餌木竿公司越來越多... 所以要做個專輯不易...
不過我會試試叫師兄們先貼自己手上的裝備毒人... 簡單講講毒性何在