搜索

想問吓支 varias 餌木竿 竿??

jk521 發表於 23/5/2007 09:28:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
想問吓支 varias 餌木竿?? 昨日見到屯發有呢支varias餌木竿 , 約16xx, 同獨角馬價錢相約, 可否比d意見呢 ?
浦克 發表於 23/5/2007 09:41:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #1 jk521 的帖子

嘻嘻..............呢枝竿做得好4平八穩, 但唔係好特出, 係有少少"囡"頭, 好輕微, 我拿過, 最好果枝應該係佢果枝8尺竿, 手感最好!
SevenSeas 發表於 24/5/2007 20:32:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
I think the 8' varivas is better than 獨角馬
chuen338 發表於 5/6/2007 00:41:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-5-23 09:41 發表
嘻嘻..............呢枝竿做得好4平八穩, 但唔係好特出, 係有少少"囡"頭, 好輕微, 我拿過, 最好果枝應該係佢果枝8尺竿, 手感最好!

想請問咩野叫囡頭?
浦克 發表於 5/6/2007 08:57:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #4 chuen338 的帖子

即係竿頭較重, 出現頭重尾輕呢d問題!
andrew 發表於 5/6/2007 10:21:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-6-5 08 :57 發表
即係竿頭較重, 出現頭重尾輕呢d問題!

浦克兄, 想請教下你會用咩標準衡量佢係咪囡頭呢? 純粹靠手感? 或者有咩方法可以測試?
如果用一支大家經常接觸到既獨角獸為例, 有冇囡頭問題呢?
多謝指教!!
SevenSeas 發表於 5/6/2007 10:26:12 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
Check out Varivas web site, there are 2 new model coming out.
浦克 發表於 5/6/2007 10:41:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #6 andrew 的帖子

其實係好個人, 我本身都係靠手感來作衡量, 所以我每次都有講係手感上同個人意見, 因為每個人要求唔同, 所以同一枝竿個個人秤上手都會有好大出入, 有時亦都需要配合埋隻攪先可以知道枝竿既平衡做成點, 囡頭囡成點, 有d竿靜竿計, 係有少少囡, 如果配合一隻合適既攪, 又可以平衡返頭重, 講真果句, 囡唔囡頭可能對某些釣友來說, 並唔存在問題, 大家可能只在乎釣唔釣到.

如你所講, 獨角呢枝竿應該係分左幾個唔同硬度, 我亦都唔係枝枝拿過晒上手, 你所問既係邊枝呢? 睇下我有無試過先比到意見.
andrew 發表於 5/6/2007 11:22:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-6-5 10 :41 發表
其實係好個人, 我本身都係靠手感來作衡量, 所以我每次都有講係手感上同個人意見, 因為每個人要求唔同, 所以同一枝竿個個人秤上手都會有好大出入, 有時亦都需要配合埋隻攪先可以知道枝竿既平衡做成點, 囡頭囡成點, 有 ...

其實我主要想跟你學下囡頭既定義係點, 如果係要靠手感來衡量, 我諗我要攞多d竿上手比較下先可以自己感受下分別, 我以後睇竿都會多d注意下呢點, 多謝浦兄分享經驗!!
chuen338 發表於 5/6/2007 14:02:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-6-5 10:41 發表
其實係好個人, 我本身都係靠手感來作衡量, 所以我每次都有講係手感上同個人意見, 因為每個人要求唔同, 所以同一枝竿個個人秤上手都會有好大出入, 有時亦都需要配合埋隻攪先可以知道枝竿既平衡做成點, 囡頭囡成點, 有 ...

多謝浦克大大教導!