搜索

[釣行] 26/12/2017 -- 我只在乎鯉

skycat772 發表於 4/1/2018 12:05:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
連釣3 日, 不想遠行,今日決定去高人秘位搵鯉.
8點到達, 水位超滿, 全塘只得我一個. 波平如鏡.

以小白2.5主1.5腳打沉底, 一於等運到.
十多竿就鉤到條白鰱仔, 之後等到3點總算搵到目標魚.
直到5點都係多咗兩口訊, 雖然漁獲不多.
但聽著耳機優閒睇水不失為一件樂事.

全日漁獲-- 白鰱仔x1, 45cm鯉魚x1.

20171226_143556.jpg 20171226_143624.jpg 20171226_143626.jpg
20171226_143629.jpg 20171226_143851.jpg 20171226_143857.jpg
Oryzias 發表於 5/1/2018 22:44:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Skycat兄,到底有何辦法何以爆釣鯉魚,是
窩料嗎? 仲有,打窩要打幾多至為之夠?
回復 支持 反對

樓主| skycat772 發表於 9/1/2018 14:45:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Oryzias 發表於 5/1/2018 22:44
Skycat兄,到底有何辦法何以爆釣鯉魚,是
窩料嗎? 仲有,打窩要打幾多至為之夠? ...

師兄, 你真識講笑. 你睇我的帖, 十次有九次都係打龜.
我又怎有辦法爆釣鯉魚呢.....?

不過, 曾聽其他釣友打窩心得. 可分享吓....

1. 冬天窩料易重味量小. 因魚情都不好, 太多窩料, 魚兒吃飽了, 就不吃釣餌. 而釣餌就要味重和鬆散易入口.
2. 夏天則小魚太多, 窩料就要淡和量多, . 釣餌要大和硬些. 等大魚.

還有記得師父講過, "釣無定法, 合者為佳' .
令次打龜, 下次再來吧....!

回復 支持 反對

Oryzias 發表於 13/2/2018 00:16:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
感謝skycat兄指教
回復 支持 反對

kingsun0112 發表於 4/3/2018 23:09:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
可分享釣點嘛?師兄
回復 支持 反對