搜索

[釣行] 063手竿釣魚---6星星+4

FELIX009 發表於 11/6/2015 14:35:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- LAN

063手竿釣魚---6星星+4
日期:2015-6-5星期五(四月十九)
時間:0830-1400
流水:生流,2.2-2.3-1.6m
釣具:15尺手竿,萬重山
魚餌:鹽醃荀仔(魚仔)
釣組:15尺4號浮水磯絲(黃橙間色)+04夾鉛+3號千又
釣場:石壆腳邊船底
中魚時間:1300

好小可釣日水,今天日又勁好天,所以走去有陰嘅地方釣個早水就算。
因為仲有小小病,唔舒服。
如我所料,成個早上魚都冇條,當曬下太陽囉!殺下箘!
去到12點幾,一路行一路睇下人地點釣法。睇下d地胆師傅點釣先。
有一位亞叔又係用18尺手竿,18尺絲,大支浮標,重鉛,生蝦釣底。
生蝦勾中間,好似手絲船釣咁勾法,唔通有大野!?
不過,有一樣留意到,佢支竿頭係有隻“街”嘅。
因為條主絲落水後,仲有條絲沿住竿身落番亞叔手上,可以收絲嘅。有趣,有趣!
睇左一陣,身後傳黎:又中,又中!原來係右手邊有位伯伯用18尺手竿上緊魚。
等到佢又拋竿落餌之後,就走過去八卦下吹下水先!
亞伯話下面成群星鱸係到,有排釣。
咁我又手癮未問亞伯伯,可唔可以畀幾條魚仔玩下。伯伯一口應承。
唔理咁多,立即開竿。果然,口餌一落,唔駛三秒,即中。
其間,過䌫斷左兩三口,先後上左六條。
釣到兩點靜左,汁野走人。亞伯伯話我釣到六條,起碼要攞四條走。
但係我最後,六條魚畀晒亞伯伯,佢睇黎都好開心。

再過幾日(星期一,星三)又去左兩次早水同一個位,兩次都釣到二條。
最尾果次仲見番亞伯伯,佢話do魚派晒比人囉。

評分

參與人數 1金幣 +110 收起 理由
偉~ + 110 原創內容!!

查看全部評分

樓主| FELIX009 發表於 11/6/2015 14:44:25 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
6星星+4
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
回復 支持 反對

skycat772 發表於 11/6/2015 18:45:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

多謝分享。手竿中鱸一定好爽,勁!
回復 支持 反對

樓主| FELIX009 發表於 11/6/2015 22:12:39 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
skycat772 發表於 11/6/2015 18:45
多謝分享。手竿中鱸一定好爽,勁!

多謝捧場!
D星鱸比魚場星鱸好力好多,不過都係食得鬼咁細力。
仲有上下左右都係船䌫,唔好好控竿真係上唔到,過足手癮!
回復 支持 反對