搜索

關於ryobi ii 筏60 最新款問題

csw5x9 發表於 4/4/2015 01:11:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁!妖姬舍,又如何回應呢?
回復 支持 反對

樓主| 拾參 發表於 12/4/2015 20:28:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
妖姫舍話, RYOBI係香港冇代理, 冇原廠可以整, 話係香港有師傅可以整, 但起標都接近兩舊水, 買個新仲抵尐
講到呢到, 我就話唔該哂, 就走. 但其實我想整, 事關個攪新買左兩三星期, 仲要成九舊水咁濟......但佢地講到咁, 我都費事追問
回復 支持 反對

csw5x9 發表於 13/4/2015 08:53:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
就算有代理也是寄回修理,求人不如求己!

我不知道盒內有否爆炸圖,理論上是有,

自己慢慢一步一步拆開,找尋原因吧!

如果是小零件損毀,可到DIY區問問可否配上,

內有很多達人,高手!不耻下問,必有回應!

祝好運氣!

其實此魚輪我都有些上心,因為沒有制動的上代,我覺得等價不俗!
回復 支持 反對

csw5x9 發表於 13/4/2015 09:00:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我再返看原文,上杯才有問題?

你在甚麼因素下拆下杯!沒有問題呢?

會否問題出在線杯身上呀?
回復 支持 反對

樓主| 拾參 發表於 14/4/2015 22:34:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我係拆下線杯去清洗而已, 相信問題未必係線杯之上
至於拆攪, 我嘗試過拆, 爆炸圖當然有, 但問題係個攪點開係重點, 佢冇螺絲, 得條金屬環卡住
實在好難拆, 夾硬拆我驚爛得仲緊要
唔建議買RYOBI既呢隻
回復 支持 反對

藍巴勒海盜 發表於 14/4/2015 23:27:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拾參 發表於 14/4/2015 22:34
我係拆下線杯去清洗而已, 相信問題未必係線杯之上
至於拆攪, 我嘗試過拆, 爆炸圖當然有, 但問題係個攪點開 ...

條彈弓應該同BJ個啤擰原理一樣~要找野TILL佢出嚟 DSC00252.JPG ~但小心佢會彈走~因為條彈弓係碧住個杯的應該
回復 支持 反對

樓主| 拾參 發表於 15/4/2015 03:37:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我岩岩成個攪拆左, 發現左個問題
問題就係出個頂住攪蓋既彈簧環, 諗緊解決方法
回復 支持 反對

樓主| 拾參 發表於 15/4/2015 04:25:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我決定拆左個攪蓋去, 唔知會有咩影響
因為經試驗, 裝返上去個攪, 就會卡卡的
回復 支持 反對

藍巴勒海盜 發表於 15/4/2015 08:27:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拾參 發表於 15/4/2015 04:25
因為經試驗, 裝返上去個攪, 就會卡卡的 ...

如果裝返上去就卡~咁可以唔裝啦~果個野主要防止入左dirty野~唯有小心點用應該問題唔大~(除非入面有散件要佢頂住)
回復 支持 反對

藍巴勒海盜 發表於 15/4/2015 08:33:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拾參 發表於 15/4/2015 04:25
因為經試驗, 裝返上去個攪, 就會卡卡的 ...

師兄~如果嘗試左無問題話聲我知~thanks~因為我本來都諗住買~
回復 支持 反對