搜索

磯前打 工具一問

Yuriraffe 發表於 15/3/2015 14:51:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

各位師兄你好

小弟新加入學釣魚,已爬左兩晚文認識唔同竿嘅分別 (投竿 ,筏竿 ,手竿,磯竿 ,前打竿, 路亞竿,船竿,飛蠅竿等等)

咁我就想買番set 釣具去玩下,
釣點:主要想去d 少人有海風relax 嘅地方, 譬如 石澳大頭灣,舂磡慈氏護養院下面d磯石 ,比較安全同無咁大浪嘅位置,如下圖

登錄/註冊後可看大圖

次要嘅去下西貢碼頭,西灣河海濱長廊 釣

(其實都想去魚排,但係budget有限,所以唔會買筏仔住。。)

第一,想問下係上圖嘅地理位置釣魚,是屬於 磯前打,定磯釣?

第二,想問下應該買咩類型同幾長嘅竿,攪去釣魚? budget 1500留下
(我估係咪5M前打竿 夠用? 磯釣竿應該不會考慮,因想輕便d,初學唔想買太多架生eg 誘餌粉,浮波etc)

第三,e d 位置多唔多魚釣,有無其他類似位置推薦

有錯請指點

謝謝!

jogo 發表於 15/3/2015 15:33:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

石灘多是磯釣用浮波 方便調整釣棚深淺 避免經常掛地球 作釣範圍較大 可遠可近

前打是一種釣魚手法 多用在直駁、碼頭、海旁公園、橋墩等「垂直釣場」 用磯竿/攪都可以做到前打釣法
如果你在上圖石灘用前打手法釣魚 釣魚範圍局限在魚竿長度附近淺水地方

買竿/攪直接去魚具店比較好 睇現貨 人人喜好不同 $1500夠買新手用的 (我用平價物ryobi竿$500 /二手ryobi攪$500)

回復 支持 反對

樓主| Yuriraffe 發表於 15/3/2015 17:02:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
謝謝解答,
咁如果係上圖地方用前打法釣魚,竿嘅長度要幾多?
回復 支持 反對

jogo 發表於 15/3/2015 17:43:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
最少5m以上 越長越好越安全 旦會越重 手會痺
回復 支持 反對

jason900624 發表於 17/3/2015 00:06:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我第1支就係g4 40/45 諗住上石駁玩
但上左條牛屎開光之後 玩左幾個月就冇用過
而家都係拎住支攻技周圍走算
1.前打係人搵魚 拎住支長竿係碎石上行好麻煩
2.前打睇竿頭 上駁多數有風 竿長食風 要拎定支竿其實好累
3.u階本身出絲難 要彈竿 浪+水氣=竿濕 主線痴住支竿出絲唔方便
呢3個問題都ok既就去馬啦
回復 支持 反對

nortoncamel 發表於 17/3/2015 00:38:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
竿長晌高位可以避風,減低受風既影響
既然你諗住晌西灣河或者西貢碼頭呢類釣場玩,我建議你買枝360長度既枝落入竿或者270既Hechi竿加隻路比Hechi85鉸,磯石玩磯前打就無謂諗喇,9成玩兩次就唔會再玩
回復 支持 反對

樓主| Yuriraffe 發表於 17/3/2015 23:39:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
都係,其實我最主要真係想係上圖 d 地方釣,因為可以近d大自然
碼頭直駁都唔係太prefer, 太多人同空氣麻麻

咁我係咪應該轉磯釣比較好?
就算用6M 嘅前打竿,係上圖掃,個範圍應該唔大,可以釣到有咩魚種,同?我唔知。。。

回復 支持 反對

jogo 發表於 18/3/2015 20:36:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
厭磯釣麻煩又貴 吾打誘餌咪得 磯竿+攪+浮波+鉤 好似d人玩手竿釣泥猛咁
石狗公 梳羅 泥猛 沙猛  哨牙妹
回復 支持 反對

anson388 發表於 19/3/2015 11:02:06 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東東莞

Dear Yuriraffe

1. 其實都想去魚排,但係budget有限,所以唔會買筏仔住。
上魚排可以用手繩, 比得起錢買副YGS PRO 20號用大尾魷或藍花蟹做餌釣班, 手持掃排邊/寵底, 有好多斤手半至五斤走寵班釣!!!! 但記住唔好成副野放在地下走左去(放地雷), 會影響其他釣友, 同埋食埋來會成副野拉落海!!!!
如要用筏仔, 可以買支大陸筏(300內)加餅仔攪(富士輪,100HK左右, 唔知而家仲有冇)玩下, 唔係好貴!

2. 想問下係上圖嘅地理位置釣魚,是屬於 磯前打,定磯釣?
磯前打,磯釣都得, 但磯釣打誘餌肯定大機會好多, 位置在圖左下角或圖中間的石上面進行!!!!
玩磯前打要水深及地型有大石才好, 例如丁字石, 魚其實在腳邊! 另外, 前打竿由於主線系好貼近支竿, 所以不利遠投, 一段都係在1竿範圍內作業, 最多都係兩竿(超前打)!!!!

3. 第二,想問下應該買咩類型同幾長嘅竿,攪去釣魚? budget 1500留下
(我估係咪5M前打竿 夠用? 磯釣竿應該不會考慮,因想輕便d,初學唔想買太多架生eg 誘餌粉,浮波etc)
甘就一支長3.6M(S,D牌)天涯竿, 加個(S,D牌)既入門攪, 加個富士輪餅仔攪玩下, 成Set應該1k以下!
3.6M 竿在魚排上作業比較方便, 又可遠投, 又可玩磯, 轉富士輪又可玩落入! 等你釣奈左, 有經驗, 有戰友, 自然會知道自己最愛既釣法同需要什麼用具!!!!

4. 第三,e d 位置多唔多魚釣,有無其他類似位置推薦
有好多石口魚釣(石狗, 班仔), 出小小石堆與沙地交界就好雜下, 什麼都有!!!!!!!
由於水淺, 石口多, 尼D場夏天晚水最好, D大魚會來找食物!!!

最後, 希望C兄不要沉迷釣具, 回頭是岸!!!!
祝爆釣!
Thx
Anson

評分

參與人數 1金幣 +110 收起 理由
nortoncamel + 110 我好欣賞!!

查看全部評分

回復 支持 反對

藍巴勒海盜 發表於 19/3/2015 17:26:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你個位唔上右上舊大石~都好惡釣~過埋橋上去~再去後面玩啦~如真係要用前打竿玩~建議最小5m 但我去後面玩4m都玩到~但沙多石小
回復 支持 反對