搜索

[釣技] Slow Jigging

jacky梁 發表於 25/3/2014 22:28:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
唔知南油要大約幾多g先落到底呢?點解要用橫攪呢?用Light Game杆可以嗎?對南油底物魚ok嗎?有冇師兄玩過可發表下嗎?
GTDragon 發表於 25/3/2014 23:54:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一般150g 到 300g 鐵板應該夠玩, 要看當時的流, 會差別很大, 到不了底也沒關係, 反正鐵板 "放流" 也會釣到黃鰭, 海狼...
一般同價位的橫攪, 比直攪釣力值高, 線也比較不會上氣, 缺點是不好做拋投動作.
light game 竿玩200g 以內鐵板是沒問題, 但小心碰到怪獸會斷線收場....
專攻底物的話我個人比較喜歡用 ichigu, 做動作比較簡單.... (懶人....)
回復 支持 反對

小平 發表於 26/3/2014 00:07:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我自己一般會帶60g 到 500g 鐵板,500就以防大流用,一件就夠,60-100我都係放流,中水至水面
回復 支持 反對

樓主| jacky梁 發表於 26/3/2014 05:59:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
GTDragon 發表於 25/3/2014 23:54
一般150g 到 300g 鐵板應該夠玩, 要看當時的流, 會差別很大, 到不了底也沒關係, 反正鐵板 "放流" 也會釣到 ...

請問師兄一般在南油玩slow jigging會用上幾多號pe呢?專用竿有好介紹嗎?
回復 支持 反對

GTDragon 發表於 4/4/2014 19:29:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
jacky梁 發表於 26/3/2014 05:59
請問師兄一般在南油玩slow jigging會用上幾多號pe呢?專用竿有好介紹嗎?

Slow jigging 通常不會用很粗的線, PE 1.5 到 3 號. 在南油碰到大魚有斷線危險.
竿的話 Evergreen 和 Hots 的 slow jigging 竿風評不錯, 只是價位比較貴, 其實用一般調性軟的light jigging 竿也可以.
回復 支持 反對