搜索

[釣行] 今年南油第一槍, 破處了

bighead 發表於 3/6/2013 15:53:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
船家: XX      日期:  531 - 62
今年目標: 40GT
GT釣具组合:
竿:  Bluefin Tuna   鲛:Roybi Carnelian 18000
主线:  China #8 PE,   Leader: 150lb
Popper:  自家設計, 國内制造
钩:  Owner 5/0
今年小弟第一水南油, 早上9點出發, 天氣好, 風平浪靜.  晚上也差不多9點到井.     今次係落快艇, 跟邵華兄學野及希望釣到我今年目標魚40GT.     邵華兄開艇, 因我以等了足足一年, 我話雖然未見GT打水, 但不如给我玩两槍POPPER 先也可以試試支新竿新鲛.     華兄話冇問题, 離井100米多左右,  在光暗位中間拋我的第一槍,   心中只係想試試新釣具的感覺, 收到第三下, 水面突然起大水花, 出线的聲既時響起, 再感到被巨物拉竿, 所有感覺只係在1秒內有齊, 我大叫中魚呀, 華兄立刻後車, 同巨物玩左7-8分鐘左右, 小弟今年第一條20GT上水.    新釣具也破處了.   
魚上水後, 我們見不遠處有魚打水,  立刻車過去,  我叫華兄今次你來先 我去休息陣,  POPPER 到水, 以見有GT,  收到第4,  中魚, 今次的出線聲比剛才更快, 竿的灣度更大,  華兄玩了3分鐘左右, 到我再接力, 總共用了大约15分鐘左右, 38GT上水.  
連續玩左2GT, 真係手軟.  我地就回井底, 釣其他魚.   今年第一水南油, 小第可算成績唔錯,  鱼獲 : 20斤及38GT, 9710斤红油, 1845斤巨雞, 110斤牙點, 14斤班.   
全船各位釣友魚獲也好好,   總魚獲有10GT, 巨赤立, 海浪,  大小雞, 班班等等, 故計共7-8.
在這也要謝謝邵華兄賜教的釣组,  釣雞及釣红油冇難度

Popper 傷痕累累
IMG_2759.jpg IMG_2761.jpg IMG_2762.jpg

圖片下底有黄色带的2條GT是小弟及邵華兄合力釣獲
IMG_2766.jpg IMG_2774.jpg

等待以久的好天氣

評分

參與人數 1金幣 +170 收起 理由
漁痴 + 170 我好羨慕!!

查看全部評分

相關帖子

b95x8 發表於 3/6/2013 16:43:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
big head 師兄 你今次死梗 中條粗野 會上瘾 ,回頭是岸,又一次印証左 非高檔品牌钓具才能上粗野,在於適當及配合,估唔到南油超級魚僮Siuwah  pop GT 也有一手 . 我仲以為佢钓大眼g 叻,唔好阻住我 ,我要拜師
回復 支持 反對

樓主| bighead 發表於 3/6/2013 18:07:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

b95x8 兄, 你拜師都要等到後日5号, SIUWAH4兄昨天下午4點先回到香港, 不夠5粒鐘又再遠征遠井, 拒的體力好勁
回復 支持 反對

K.M.LAI 發表於 3/6/2013 18:41:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
勁!勁!勁!
不得鳥
回復 支持 反對

BB-X 發表於 3/6/2013 19:39:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

聽聞你哋今水發生左d小風波喎
回復 支持 反對

樓主| bighead 發表於 3/6/2013 20:51:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
BB-X 發表於 3/6/2013 19:39
聽聞你哋今水發生左d小風波喎

我大部份時間係快艇, 大船發生甚麼事就真係不知了.  
回復 支持 反對

GTDragon 發表於 3/6/2013 23:26:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
恭喜C兄!
回復 支持 反對

figs 發表於 4/6/2013 09:56:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
弓喜! 弓喜!
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 4/6/2013 18:26:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝分享!!
回復 支持 反對

dannylook 發表於 5/6/2013 12:10:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好勁ching
回復 支持 反對