搜索

[釣組] 打布絲的注意事項

牙豪 發表於 16/6/2012 21:40:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我想問下打布絲上鉸問題架

係唔係打布絲前,成餅絲浸左水先打,會打得多d同埋用個陣冇咁易抄??

同埋要點做d新絲先冇咁易抄呀??

如果我用0.8主,咁配幾多號子最好?(對像係大尾魷)

如果用2.5子會唔會太強??

**另外,我想求要打係杯個結係點打(因為我試過一次飛隻蝦出去,個陣成抽絲出曬去)

thank ching們抽時間徊我既問題!!!

kinhing111 發表於 16/6/2012 21:51:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都想知(有無師兄解答
回復 支持 反對

jackylau 發表於 16/6/2012 22:40:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
>>> 係唔係打布絲前,成餅絲浸左水先打,會打得多d同埋用個陣冇咁易抄??
曾有師兄教過係用水浸過先打, 小弟有試過用水浸過先打, 亦有試過就咁打
兩種打法都一樣, 沒什麼分別

>>> 同埋要點做d新絲先冇咁易抄呀??
打新絲時要打緊一些, 同埋唔好打咁滿

>>> 如果我用0.8主,咁配幾多號子最好?(對像係大尾魷)
小弟用 1.75 號, 一直都冇問題, 大針墨都可以, 當然要用撈璣/搭勾

>>> 如果用2.5子會唔會太強??
應該唔使用 2.5, 動作冇咁靚, 又冇咁得食

>>> 我想求要打係杯個結係點打(因為我試過一次飛隻蝦出去,個陣成抽絲出曬去)
小弟係用 "擰圈結", 曾多次出絲時清杯都冇問題

回復 支持 反對

sing_0811 發表於 16/6/2012 23:12:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實你打PE落隻攪時要打得緊D,,,另外要留意,千萬唔好貪心,,,
如果見到隻杯就黎爆,就好停手,,,如果打得多得制,,,咁樣就會好容易出現炒粉既問題!!!

另外,子線我就會用1.75-2.5號不等,,,,
其實,子線既粗幼,好多時係取決於個場地,,,
因為粗既子線水阻大左,,,,自然同時地能夠減低餌木既下沉速度~
相反,幼既子線,,,水阻自然細左,,,對於一D緊流深場,自然有利!!!

打結有好多方法,但小弟就用fg結
http://www.youtube.com/watch?v=ueatfyziKRE
回復 支持 反對

sellingpoint 發表於 17/6/2012 09:30:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
路過插句嘴....
記得PE打多打少好似同炒唔炒粉冇乜直接關系架啵....
打多打少影響最大既應該係飛躍距離....
打唔滿杯,拋投既時後PE同杯邊既磨擦會多左,自然會對拋投有影響... 所以好多ching都堅持PE要盡可能打爆杯~
以上指既係直絞,橫絞個人冇點用,冇乜心得~
針對炒粉嚟講,除左多練習就真係冇乜特別竅門啦~
回復 支持 反對

sing_0811 發表於 17/6/2012 10:11:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果爆杯…爆得過份…絕對會有機會炒粉!!!
回復 支持 反對