搜索

[釣行] 兄弟釣行之斷大魷冇所謂(=(T)=)

mar 發表於 14/6/2012 23:22:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
今日大家都温完書!
跟住call我兄弟落樓fit番陣!佢叫我帶埋釣具比佢fit!
係主場美心飲完下午茶之後出場fit番幾槍!
之後佢話佢未去過香港島東區最東的地方,之後我地就去咗果度fit大尾!
我相信好多住係東區嘅釣友都應該知道呢個釣點!
<初級地理課>
首先講下釣點嘅特別地貌:
1)海崖
2)海蝕平台
3)海蝕隙

上完地理堂,講番呢次釣行先,
沿途我兄弟幫我做住攝影師先!
到釣點第一槍,景然比佢開波先!
bb魷一隻
之後我都一樣!
突然有一hit好勁好勁!唔夠做斷埋隻我至愛日本!
斷咗我未得閒綁番,我又見到隻大尾系我地面前飄過,
我就攞番枝trout竿搞掂隻小朋魷!
搞掂完隻小朋魷就比番佢fit,
佢一接手又中!
天黑之前返去主場玩陣!

評分

參與人數 1金幣 +110 收起 理由
achilles + 110 我好欣賞!!

查看全部評分

tony0105 發表於 14/6/2012 23:27:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好多BB呢~
回復 支持 反對

wingnok 發表於 14/6/2012 23:39:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

wingnok 發表於 14/6/2012 23:44:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

樓主| mar 發表於 15/6/2012 00:12:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我就用Bass竿,我都有魷竿不過硬過頭唔好玩!
一般假餌竿都可以fit!如果買魷竿最好買803ML或m803M近岸玩夠㗎啦!
橫絞Bass竿就係我的風格!
回復 支持 反對

gsasbb 發表於 15/6/2012 00:17:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄雖然知道你係住開果頭係果頭玩開,但係你只著拖鞋,大風大浪係磯石上玩會唔會危左DD呢??

近呢2星期已有4單釣魚及摸蜆死左人既意外發生,小心D呀!

評分

參與人數 1金幣 +20 收起 理由
sing_0811 + 20 我好贊同!!

查看全部評分

回復 支持 反對

樓主| mar 發表於 15/6/2012 00:20:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
gsasbb 發表於 2012-6-15 00:17
師兄雖然知道你係住開果頭係果頭玩開,但係你只著拖鞋,大風大浪係磯石上玩會唔會危左DD呢??

近呢2星 ...

多謝提醒!THX!
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 15/6/2012 07:31:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
買對平平地的磯鞋玩住先, 會安全好多, 玩得開心d!!
回復 支持 反對

ng0704 發表於 15/6/2012 08:39:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
恭喜恭喜
回復 支持 反對

樓主| mar 發表於 15/6/2012 10:56:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
yukfai713 發表於 2012-6-15 09:37
學生就是這樣好,平日也可出釣。羨慕呀! 可知我們這些返工的人,星期一返就苦等星期六日出釣 ...

9lb碳線全緊磅頂,理論上冇花條線應該冇得走!
回復 支持 反對