搜索

[其他] 投釣求教

edmond8008 發表於 11/6/2012 14:43:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

各位師兄, 經過三晚係青龍頭將共近30小時既等候...我係釣到兩條老坑...但係我身邊既釣友又班又火車...我真係好想知到係咩一回事??
基本上我生蝦又試過, 青虫同蝦仁都試過...就係一條目標魚都冇...仲要經常係冇魚訊底下冇左餌...

開頭我覺得竿頭可能太硬同埋虛絲關係, 所以FEEL唔到..咁我就加重鉛希望可以收緊D條絲做返個平衡, 但係結果都係一樣...

爬文後睇到好多講法, 有D就話收緊晒虛絲, 但有D又話收緊晒會頂口嚇走魚...究竟邊樣先真???

先講講我既釣組...

竿 : 12呎長投竿
主線 : 3號 SHIMANO BBX SF
子線 : 2號 炭腳
釣組 : 主 --> 中通鉛 OR 20號 JET天秤 --> 撞珠 --> 擰圈 --> 1尺帶腳 --> 勾

釣餌 : 蝦仁, 青虫, 生蝦

**請各位師兄教教我...我唔想獲獲出去坐10粒鐘係度比魚玩>.<, 再有魚攞返去我大人分分鐘唔信我去釣魚架啦...XD**
 樓主| edmond8008 發表於 11/6/2012 16:23:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請各師兄唔好怕醜...幫幫手啦
回復 支持 反對

alphabetagamma 發表於 11/6/2012 21:12:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一尺腳好似短左D,我用開兩尺或以上,D餌會飄D
回復 支持 反對

高橋弟子 發表於 11/6/2012 21:35:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

樓主| edmond8008 發表於 12/6/2012 10:00:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

琴晚轉左用長D腳...但係都係FEEL唔到魚訊, 收返絲返黎成條虫冇左...次次都係咁...一係應該有魚拖左埋石就KICK石...真係好灰...其實有冇師兄有咁既情況?

其實琴日釣況都唔係話好差...枝幼頭細杆都中左兩條老坑 + 一枝磅頭黑沙立, 我仲大發慈悲幫老坑解勾再放晒佢地...希望積多D功德俾條大野我...KAKA
回復 支持 反對

樓主| edmond8008 發表於 12/6/2012 10:03:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
高橋弟子 發表於 2012-6-11 21:35
釣魚講好晤好彩,釣大魚係要耐性。
好多時等天光一口都無。不過都釣過好多大魚。所以無魚其實好正常,只係 ...

師兄...我都知係要講耐性...近排因為條引出返晒黎...我差唔多一個星期釣3-4晚...8成龜...問題係我好似仲未掌握到枝長竿...連基本魚訊都唔係好睇到...我唔想到魚黎我又攪唔掂啫...KEKE
回復 支持 反對

hin6199 發表於 12/6/2012 12:54:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁好難講既…釣魚依家野好運的…3成技術7分運氣…我都有時無野中釣到發呆…又其想博大野…個陣緊加添吖…見人地中到起水自已就拍蚊…可能人知D排口位呢…
回復 支持 反對

樓主| edmond8008 發表於 12/6/2012 17:07:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復 支持 反對

拿度 發表於 12/6/2012 17:20:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復 支持 反對

逍公子 發表於 12/6/2012 17:43:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
先了解本版的 " 灘投資料大全"
之後去實踐比較好~~
回復 支持 反對