搜索
返回列表 發新帖

[釣技] BS CASTING DISTANCE

遊客 發表於 9/6/2012 12:39:15 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門

其實比較別人既距離無咩意義,齋講距離變數太多,再者多數人目測距離又唔太準,即佢以為自己有三四十米、或者只得二三十米。

單單以10g lure 黎講,10g 既鐵板、定minnow、定有無重心轉移....已有一定分別。

最近測試過Zillion J.D. 配6呎竿,企平地草地拋10g minnow,其實隨手cast 都有四十幾捲,1捲89cm 自己計下,都過30m吧。

釣座高d、用長竿、用slower action 既竿,精神集中d.......又會再遠d。

30m 其實很易逹到吧,不如花多d 時間摸熟下自己套架撐。
回復 支持 反對

樓主| smile^_^ 發表於 9/6/2012 12:42:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

THX!            
回復 支持 反對

kenny9634 發表於 9/6/2012 13:23:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

不會你講下你自己用咩架餐呀~
Zillion J.D.就到手,心急
回復 支持 反對

pkng1218 發表於 11/6/2012 01:26:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
50m,半個足球場
利害利害!!!!!
我只可以30左右
回復 支持 反對

牛廣榮 發表於 11/6/2012 12:11:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用幼的線一定會遠, 原因請慢慢模索, 特別是PE線, 但此種線在品質差的小烏龜一炒便很大鑊.

如用幼的尼龍線也會很有幫助, 但要小心中到大野時, 隨時即... (所以最好磅頂不要鎖太死)

以上只是小意見, 師兄們請勿拍磚

回復 支持 反對