搜索

拖紅鮋

大尾魷 發表於 3/5/2012 01:58:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我經常見到網上師兄話拖紅鮋,甘..其實如果要拖紅鮋,應該系要買邊種假餌呢?本人從無玩過假餌,選擇時候應該系買咩英文代表?
 樓主| 大尾魷 發表於 3/5/2012 02:19:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我剛才睇左個甘上下問題的貼,首先我睇見佢話要用Sinking??都想其它師兄回答下,到應系隻假餌一落水就會自己沉落底,然後快或慢拖?或要扡動隻假餌,佢先會沉落水?動作系要快或慢?支竿要唔要向下???
回復 支持 反對

808204 發表於 3/5/2012 15:20:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
試下用VIB,吾使買咁貴, 多買幾隻備用.
回復 支持 反對

樓主| 大尾魷 發表於 4/5/2012 00:00:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

你所講的VIB,是怎麼樣的,它落水後會自動沉?等待它落到底後拖動它,它會保持在底層或會上升?因為小弟從無玩過拖餌的
回復 支持 反對

ming0209 發表於 4/5/2012 02:30:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都想知@@
回復 支持 反對

808204 發表於 4/5/2012 22:31:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一種沉下速度很快的路亞,收線時獨特的左右搖擺顫動泳姿來引魚,是一種中層或底攻不錯的選擇,適用於廣闊的水面,因在無標點的水面找魚很難,用這種大聲的路亞就最好,唯缺點就是它自重很重,回收時十分吃力,但換句話說,它能作出超遠投,到達其它路亞去不到的標點,能搜尋更遠的魚群,VIB比其它相同大少路亞大約重多10-20%左右。
回復 支持 反對

樓主| 大尾魷 發表於 5/5/2012 00:10:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

短節 15尺撈箕

808204 發表於 2012-5-4 22:31
一種沉下速度很快的路亞,收線時獨特的左右搖擺顫動泳姿來引魚,是一種中層或底攻不錯的選擇,適用於廣闊的 ...

甘樣...我有少少唔明啦,如果你講這種假餌系好重身,紅鮋 應該系鐘意生活多石地方對嗎?選擇釣點應該岸邊人工斜坡,像牛屎一樣的,這樣,我應該是向兩邊打橫投出,然後先等待一下它下沉,然後就拖回來,這樣,因它重,鉤石機會應該都幾大...對吧?再講,我應該系不停的只用收線?或要收幾下,帶幾下支竿?另外,你講這種假餌大聲?它是有聲音的?
回復 支持 反對

808204 發表於 5/5/2012 09:48:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

http://all.daiwa21.com/fishing/i ... /minient57_main.jpg

參考一下.
回復 支持 反對

808204 發表於 5/5/2012 09:57:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 支持 反對

樓主| 大尾魷 發表於 6/5/2012 08:03:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

睇完圖,我諗我開始明白到少少,我諗,是否..如果想佢好平衡甘跟隨海底甘游,就要好平均力度收絲,如想圖中的那樣跳躍,就要收幾下,楊一下竿,再等佢沉下再收,再楊.....,就好似fit 魷甘.....?睇完VIB個圖,我諗起我好似都有一個,但都唔記得放在那裡了,記得的是它很重,以前只系把它當一般的投竿一樣,投出…沉,收,所以從來無中過,都唔知原來假餌都要用手法,以為動作只有投、收.....,多謝師兄

回復 支持 反對