搜索

如果填海計劃真係咁,而且真係落實(大埔)

zeroyukit 發表於 16/3/2012 19:54:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
此為小弟係臉書見到  
網上流傳既有關
(大埔海濱公園對開、大埔滘及船灣)填海計
本人未證實相關既資料!!

網上流傳填海計劃

網上流傳填海計劃

如果真係咁.......我諗3門仔魚排咁俾圍法幾乎摺得, 準備係故地釣地球=]

(海) 發表於 16/3/2012 20:25:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
希望唔好啦,大埔內海以是香港釣魚人最後既樂土,係度釣魚起碼唔會見到有大陸船係度毒,炸,網魚
回復 支持 反對

風鈴 發表於 16/3/2012 21:13:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
三門仔係我細個住既地方,果時同朋友去碼頭釣魚,唔洗魚餌,因為大把天然魚餌比你捉:打鼓蝦啦,水蟑螂啦,蟹仔,螺等等。對住吐露港享受無敵大海景真係好寫意。。。不過到起比華利山,魚獲同其他生物都明顯少左好多,我覺得唔多唔少都有關係。如果而家連僅餘的自然風景都扼殺埋,對整個香港都唔會係一件好事。其實保護一個自然環境,各方面都比起填海帶黎既收益
黎得長遠而有意義,希望政府同財團都可以擦擦眼睛看清楚。。。否則最後香港唔會再有自然環境,真正變成一個無生氣既食屎森林!
回復 支持 反對

樓主| zeroyukit 發表於 17/3/2012 00:15:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

雖然比華利起之前我未開始釣魚...
但係我都認為個風景冇左係大埔人既一個損失
一填海..原有既成個生境就會被破壞, 個海有一段時間會咩都冇....
又唔知要幾耐先可以聚返魚
回復 支持 反對

釣魚東 發表於 17/3/2012 00:43:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
之後我要去邊釣魚???
回復 支持 反對

最強幻象 發表於 17/3/2012 11:07:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
WAKAKAKKAK...仲話漁民汗染海洋...佢地自己汗染又悟講...果然官字二把口...
回復 支持 反對