搜索

[其他] 係碼頭釣過魚既師兄應該都試過發生...

烏絲 發表於 2/1/2012 17:36:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

呢個問題係界呼於.. 放生與大細通殺.... 相信已有不少"主題"討論過~

我係呢個網到見過..大大小小唔同既PO.. 見過唔同既師兄..講過唔同既野"
有師兄話過: 唔放生都唔係最大惡極!!  
亦有師兄講過:身為釣魚人...悟好咁賤格啦...悟要就放生... /  從小就教導放生小魚/
同樣有人講過:保育,唔好濫殺,但偏偏很多人既心態就係以釣得多為榮...

相信..該網提倡catch & releasE ... 但點解仲要有人放D魚仔既相上黎??!

我相信.. 應該唔係有挑戰既意味?定係.. 呼喻而已?
爆叔其中一個置頂既PO有講過..:
魚樂網絕對不歡迎禁止
於他人帖內,
對其魚獲,指指點點,諸多批評!!
此舉不單止對推動保育毫無幫助!!!

本網亦絕非放生網,
口誅筆伐令你見不到大堆頭相片,
又是否代表大小通殺情況不存在??

件事係咁...
我係等人既途中...有時間空左出黎..
於是我就去買左一兩蝦去海邊釣住等人

開始無耐..我釣到條班仔( 20CM左近)..
有個老人家走埋黎: 細佬唔要冇X放生啦.. 俾呀婆丫麻"
(我平時除左OvER 30既魚唔拎[自己格言] )
我唔好意思咁答:唔啦.. 我放返佢算.. 俾大自然生生咩息丫麻(我諗住詼詼諧諧咁..笑住講過去)
跟住轉個頭又中左條大少少.. 22~24CM左右,
個呀婆即沖埋黎話: 多謝多謝...  
跟住我答: 唔好意思.. 我平時釣魚呢個身型我會生放... (笑住對佢講)
佢嬲住咁答: 搞X錯丫... 唔要都唔俾人..洗唔洗咁黑心..."
[當時我即好賁怒,我但聽唔到繼續釣魚...]
但後面D人個個係到
冷言冷語... :  唔要咪俾人囉/ 洗唔洗咁(小氣)丫 /依家D人真係...

↑以上我都係扮聽唔到咁繼續玩前打.. 一路行一路釣..
我X,佢地跟住我..."  我呆....左"!!

我有問題:
唔放生唔係大罪...  難道放生係?定係唔釣魚先係?
偏偏很多人既心態就係以釣得多為榮
為榮歸為榮... 唔要都唔一定要俾人姐??

的確我身為釣魚人..
但我唔要.. 都唔係一定要俾人掛..? 我都係想個海生命長D姐? 錯係我?
我冇話過我係岩... 但洗唔洗追住黎嘈我?
爆叔:
魚樂網絕對不歡迎禁止於他人帖內,
對其魚獲,指指點點,諸多批評!!
此舉不單止對推動保育毫無幫助!!!

本網亦絕非放生網,
口誅筆伐令你見不到大堆頭相片,
又是否代表大小通殺情況不存在??

Re爆叔: 我今次開始懷疑..放生既背後意味住乜野"!?
我只希望做一個 For MySelf 既保育..唔算係錯丫呵?
Catch &  ReLeAsE 到底要點先岩.."? 就算唔要都要係人地面前扮,話:我要拎走?!
咁樣唔係迫人大細通殺?
爆叔您話過..用行動去感化.. 我行動左.. 但係依家係我去俾人感化返轉頭.."!

我靜靜地諗左好耐...  
條魚細細條.. 我要放..您唔俾.. 但仲要我俾您....

相對婆婆..您死左之後係咪可以 擺落海到喂返佢地^^?
假如您可以.. 我同樣可以!!

以上本人絕無任何挑釁並無為吵鬧而吵鬧
我希望可以釣魚資源出一分力!!

見到魚既屍體係地下.. 我真係非常之心痛...   

唔好意思..
浪費左各位師兄咁多時間睇哂佢...  

評分

參與人數 8金幣 +864 收起 理由
?只是人 + 100 寫個頂字!!
JulianCheng + 6 我好欣賞!!
峰仔 + 20 精品文章!!
藍巴勒海盜 + 100 我好欣賞!!
anglerboh + 100 我好欣賞!!
aroomd + 188 支持你~!!
stevenl_604 + 150 我好贊同!!
偉~ + 200 精品文章!!

查看全部評分

偉~ 發表於 2/1/2012 17:48:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
做番自己認為對既事就可以了....
回復 支持 反對

花仔KEN 發表於 2/1/2012 17:56:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
不要勞氣,平常心!
回復 支持 反對

樓主| 烏絲 發表於 2/1/2012 18:00:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

樓主| 烏絲 發表於 2/1/2012 18:00:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
花仔KEN 發表於 2012-1-2 17:56
不要勞氣,平常心!

當時安靜了...
心.. 太平常了" 哈哈"
回復 支持 反對

侯活 發表於 2/1/2012 18:08:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
自己做得岩, 認為正確既事就可以...
回復 支持 反對

smile^_^ 發表於 2/1/2012 18:12:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都有一個咁既經驗 下 因為我之前釣左條石狗一上黎就入晒扣想放都唔得咁我唯有比個啊婆啦  之後我釣到條班大既1xcm咁上 冇入扣 咁好應該放生啦我放左之後個啊婆就話:你做乜唔比我? 你放都唔比我?咁你之前果條就唔好唔要啦. ... 果陣我o晒
回復 支持 反對

樓主| 烏絲 發表於 2/1/2012 18:15:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
侯活 發表於 2012-1-2 18:08
自己做得岩, 認為正確既事就可以...

..當一個人認為正確時.. 總有人會覺得是錯誤
回復 支持 反對

樓主| 烏絲 發表於 2/1/2012 18:16:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
smile^_^ 發表於 2012-1-2 18:12
我都有一個咁既經驗 下 因為我之前釣左條石狗一上黎就入晒扣想放都唔得咁我唯有比個啊婆啦  之後我釣到條班 ...

我地意思應該係... 唔係大唔大方既問題...

首要應該係問條魚... 生存到落去嗎?!
回復 支持 反對

偉~ 發表於 2/1/2012 18:20:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
烏絲 發表於 2012-1-2 18:00
我已經將我自己做好了.."!!
卻.."

正所謂....

"別人笑我太瘋癲..我笑他人看不穿"

岩岩我係下面睇人釣左陣泥猛....
見到人地釣到D兩至三CM都放係D水到養....
我當時都心諗唔知佢留黎做咩....
不過諗深一層可能佢屋企有貓貓要餵吧....

我每次釣完魚返到屋企樓下個保安阿姐都會問我釣唔釣到魚...
我次次都差唔多答佢D魚太細條所以放返落海....
佢次次都同我講咁鬼涷釣唔到魚唔好釣啦..早D返屋企訓好過..
我初頭聽都好在意呢D說話....
之後聽聽下都已經習慣左了....

我地改變唔到別人對自己既睇法....
為有改變別人對自己既睇法....
可能個阿姐見涷好心善意咁俾個建議我....
其實呢D只係釣魚人同唔釣魚既人睇法唔同而已....

最近屋企人係街市買返黎既蟹愈來愈細隻....
佢地重食得好知味....可能因為幼X既關係....
我就對佢地講....而家咁細隻蟹都拎出黎賣...
遲D連咁細隻都無得食....之後佢地都無咩出聲...

可能講多左好多題外話....
不喜勿插....

評分

參與人數 1金幣 +10 收起 理由
cy88674 + 10 我好欣賞!!

查看全部評分

回復 支持 反對