搜索

[釣行] 維港百斤花尾躉+多一條廿斤花尾躉=無憾。

釣魚郎DON 發表於 19/7/2011 11:58:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
六月廿九日80磅斷半小時後100磅再斷。
六月三十日120磅斷一小時後120磅再斷
七月十八日黃昏被一眾釣魚客譏笑我餌大線粗絞巨,問我係唔係傻架。我苦笑,唔通我斷到㕷㕷聲你地又明咩!別人笑我太瘋癲、我説他們看不穿。
我和哥哥一口三點蟹、一口黃立倉,等了六個鐘,張家輝幾十人在拍戲,突然竿頭叮叮兩聲,出絲!我一手執竿、大鑊、粗野!情況同上次一樣、條魚要回寨,113Penn,追擊手200磅主,100磅防咬,知道要先扯佢出洞、唯有持竿繼續跑了廿米左右、嘩!花尾躉!上碼頭起魚。廿斤!但呢條力水並唔係上次果種強橫霸道!
圍觀,拍照,嘻嘻哈哈,終於釣到花尾躉喇,同場幾十人也瘋狂拍照。因為張家輝在拍戲,要清塲。只剩下一支竿在釣,想放生後便走,隻手仲震梗,無奈拍攝進行中,不便走去執拾。叮。整支竿陷了下海、不銹鋼石鯛架彎了,penn114㕷㕷㕷出絲!從四十米外大叫"仆街啦!食黃立倉呀"不理拍攝與否,兩兄弟9秒9跑到竿前一舉!輸了!心想。很覇道的力量呀!我只能爆粗死頂!魚一直標!好大力游!好彩不是回寨!標出海去!114penn唔出絲才收兩手,後面幾十人吶喊助威。我自問雙臂好力也被拖前幾步!我哥回來幫手,一手一手拉回來,別人來幫也拒絕了,因為竿拉盡了、如再有外力即斷!終於見魚!我哥大叫「小心!過百」。兩兄弟自從十多年前血拼越南仔之後、從未如此合拍!見魚了、血口如盤,魚吸了口氣、定局了。合兩人之力,用多一條kelvar 鈎魚咀,一呎一呎拖魚回廿米外上岸!成功了!終於有條代表作。當時有人出高價買魚。但錢買唔到我們的代表作!做善事不用假手於人,而且呢條魚可以令我們回味到老。影完相便瀟瀟灑灑放生了兩條花尾躉。感覺很好。全塲百人歡呼!一晚兩條花尾龍膽石斑!作為底物守候者、無憾!!抱歉害了劇組人員因衝了來幫手被罵、亦希望camera man把我搏魚時的片段email比我。
兩人力竭、望住個海、抽口煙、感覺平和。心底裡吐出一句"我愛釣魚!"

一眾底物釣師也許是傻、是笨、是愚、堅守相信的理念呆等了咁多年~但係~你吹咩!? IMG_4790.jpg

評分

參與人數 92金幣 +10317 收起 理由
巨物 + 50 寫個強字!!
joey_180sx + 50 我好欣賞!!
cedricsum + 20 好心有好報!!
shek9kung + 200 超...力力力!!
hoiyatc + 150 最強現象!!
snapper + 70 品學兼優
lalasan1203 + 100 給瀟灑哥既偶像分!
FanYeung + 30 釣界神話!!
sydney + 100 強呀!
tszwang + 70 呢Post好杰!!

查看全部評分

infantryman 發表於 19/7/2011 12:06:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
不受金錢誘惑 立定決心爽過放回大海 祝你地長釣長有
回復 支持 反對

suncartman 發表於 19/7/2011 12:10:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

生活態度!!!
想象唔到當時個氣氛係點..不過一定好嘈~~哈哈
好想督身經歷一次^^
回復 支持 反對

打龜韜韜 發表於 19/7/2011 12:15:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C兄你們超強!!!
回復 支持 反對

7-UP 發表於 19/7/2011 12:20:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
真係犀飛利
回復 支持 反對

stevenl_604 發表於 19/7/2011 12:29:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Congrats to you!  I can truly feel your feeling....well done on the CNR...!
回復 支持 反對

ygz1992 發表於 19/7/2011 12:30:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
兄弟同心,其利斷金。真是值得你兄弟倆歡呼、擁抱。

本來是一篇感人的歷程記實,但以“你吹咩!?”作結,無疑是糟蹋了一篇好文章。愚見。
回復 支持 反對

kenson 發表於 19/7/2011 12:31:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
真係無憾,釣魚最想要既感受,佩服佩服
回復 支持 反對

TEN69 發表於 19/7/2011 12:35:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
恭喜DON兄!
回復 支持 反對

最強幻象 發表於 19/7/2011 12:36:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
勁呀當媽...
我發過誓...如果我釣到第一條花尾...不論大細都會放生...好可惜未遇到...

評分

參與人數 2金幣 +100 收起 理由
FanYeung + 30 毒性強烈!!
steven721706 + 70 釣界神話!!

查看全部評分

回復 支持 反對