搜索

[釣技] 火箭魷釣法一問

低能小釣手 發表於 14/6/2011 15:31:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
見到咁多ching玩火箭魷 即刻都想去玩下~~
請問係唔係買個 有白電線既8爪鉤, 用手絲~ o係碼頭邊chock 下chock 下

加埋用強力電筒射水面就ok????

係唔係要釣濺水呢???? thanks
all-kind 發表於 14/6/2011 16:08:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

在這種時晴時雨, 又熱熱地的時候, 就入季,
不過頂多1個月時間, 就散走.

係岸邊出現的是魷仔, 5-6吋長, 最鐘意係有燈光的碼頭出現,
因為果道聚到梳羅仔, 是魷仔的最愛.

雖然成晚都有, 但以剛入黑那一刻最活躍, 會搶口的, 跟住就一路疏口的.

自己用強力燈光照射會有幫助.

釣餌好多樣都得, 姣蝦, 有發光物的傘鈎, 生蝦及死蝦.........
有趣的是, 同一個釣點, 會越釣越精口, 最後要生蝦先打動到佢芳心.

方法都是chop 下 chop 下, 不過都要有靠岸才有得玩,
一入黑, 若見到水面有的好似鬼魂甘, 半透明物體, 來衝去,
甘先有得釣, 若全無踪影, 不用chop 了, 唔會引到來的.

最振奮的是, 魷仔本身就是大魚的刺身, 所以當釣點有魷仔出現,
大野便追入來允食, 有油甘, 有竹膠, 稔起都興奮, 釣唔釣到就是後話..........
回復 支持 反對

樓主| 低能小釣手 發表於 14/6/2011 17:30:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

多謝ching長細解釋~~請問如果用手絲 加8八鉤係唔係連餌都唔洗落ga?
回復 支持 反對

all-kind 發表於 14/6/2011 17:54:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 3# 低能小釣手

甘的魷仔又唔蠢得晒, 一個物都無的8爪鈎, 要佢地主動抱餌都幾難........
斷估你唔係想釣一條半條瓜? 要吸引佢翻咬, 要啲成本及心機的.
最少都要有的發光物或反光物(白電線皮).

手絲都得, 不過在岸邊, 操作起來.......
還是用手竿好, 加有餡的8爪鈎.

回復 支持 反對

樓主| 低能小釣手 發表於 14/6/2011 23:35:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  低能小釣手

甘的魷仔又唔蠢得晒, 一個物都無的8爪鈎, 要佢地主動抱餌都幾難........
斷估你唔係想 ...
all-kind 發表於 2011-6-14 17:54

ching 想問下用假餌竿得唔得~~黑麻麻我有d驚鉤到人~~

另外想問下鉤d死蝦~~難食蝦o係 個鉤度得唔得~~ 係唔係就咁鉤個鉤尖就ok? thanks
回復 支持 反對

all-kind 發表於 15/6/2011 11:25:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 5# 低能小釣手

其實物野竿都無大問題, 係要考慮自己操作的便利.
以手竿計, 碼頭石級位唔使伸甘出, 又貼水面, 10尺8尺都夠用又方便,
如果人多, 迫上直駁, 甘離水高左, 就要長手竿或配魚攪的竿.

至於怕鈎到人, 其實CHOP筒魷仔, 唔使大動作, 釣腳邊, 離水面至6-8尺深,
CHOP 下CHOP 下即可, 一有野拉, 就頂住輕輕收上岸,
不過千奇唔鬆絲, 因為釣組無倒鈎, 會走魚的.

死蝦的鈎法, 將隻蝦由頭到尾, 貫穿魷魚傘鈎的抦即可.
不過我用夜光物質就算, 見圖的是夜光膠管.

另用姣蝦,
1) 有夜光的, 旺角$68/10只, 10只有9隻會入水報廢.
2) LED 入水即亮燈, 老鴨貨, 買4隻, 淨得呢隻唔入水.
3) 10蚊貨, 唔包布的款式, 唔入水, 白色得食的.

總的來講, 會發光有優勢.

你可追看貓師兄的帖, 釣筒魷好鬼PRO:http://www.fishinghk.com/forum/thread-195567-1-1.html
留意佢DIY(or 買的)果組釣組
回復 支持 反對

樓主| 低能小釣手 發表於 15/6/2011 11:38:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  低能小釣手

其實物野竿都無大問題, 係要考慮自己操作的便利.
以手竿計, 碼頭石級位唔使伸甘出, 又 ...
all-kind 發表於 2011-6-15 11:25

CHING有埋圖真係令我好感動~~

不過我仲有少少問題

死蝦的鈎法, 將隻蝦由頭到尾, 貫穿魷魚傘鈎的抦即可. <-------------係唔係即係白電線個位???
不過我用夜光物質就算, 見圖的是夜光膠管. <------------------即係嘜都唔洗落??
我打算用有聚蕉既電筒射水, 定係唔focus 好d 呢?

我都有買68蚊10隻~~不過未試過中~~係唔係而家太熱唔岩fit 大尾魷, 用chock 火箭魷會好d呢???
另外我見到有d好似手指公咁細既姣蝦, 唔知ching有無試過????????????
回復 支持 反對

all-kind 發表於 15/6/2011 11:52:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 7# 低能小釣手

無錯, 將隻蝦垂直穿過鋼線.

的魷科好鐘意追食發光體(浮游生物), 所以當佢的就餌意慾強的時候,
有夜光的東西巳可釣得.

試下聚焦既電筒先啦, 總之越光越好, 不過前提是附近有魷群先得.

筒魷仔一出現岸邊, 當造有成個月時間, 之後就會散去.

你稔的問題問下貓師兄啦, 等我學下野.
回復 支持 反對

樓主| 低能小釣手 發表於 15/6/2011 13:10:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  低能小釣手

無錯, 將隻蝦垂直穿過鋼線.

的魷科好鐘意追食發光體(浮游生物), 所以當佢的就餌意慾 ...
all-kind 發表於 2011-6-15 11:52

係亞~~其實都係睇左貓ching個psot想玩~~我見佢個圖度果隻就係白電線咩都無加

如果要成隻複咁串~~綁左線可以點串?
回復 支持 反對

ivan.hau 發表於 18/6/2011 13:47:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

師兄們,請問呢種得唔得嫁?
回復 支持 反對