搜索

點解要插死佢?

關閉 [複製鏈接]
咩都得先生 發表於 28/5/2011 23:32:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

前題係我唔知你係放係水到養...

另外d水有冇打氣?

冇打氣=你訓覺比人拿個枕頭搞到你(頭)唔到氣
回復 支持 反對

derek20058 發表於 28/5/2011 23:56:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

插死佢係為左保持釣上黎果刻既新鮮度  ---(如果你吾插就等於釣條魷上黎等佢自已死冇分別=吾新鮮!!)
*插魷技巧係苗準尼個位把大尾魷插至全隻變白就ok! DSCF0879.png
*但係必需立刻將大尾魷(已插死)用保鮮袋盛好放入冰箱..
*而且在烹調之前盡量吾好沖淡水..直至宰前…(過夜食時,或一陣食時)
之後食果陣就會好新鮮架喇~~

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
sing_0811 + 50 答得有心機,,,,i like it~~~~

查看全部評分

回復 支持 反對

sing_0811 發表於 29/5/2011 00:12:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 1# 愛人布歐

插魷,,,其實都有師兄答左你,,,係保鮮作用,,,,
姐係好似魚放血既意思,,,令佢肉質保持最佳既狀態,,,,
另外,好多師兄都答到你,,,其實你插死佢,總好過等佢自己死既,,,,
起碼個感覺冇咁殘忍呀,,,
而你話一插死佢,,,成地墨係好正常,,,
人死個下都會係唔同既洞"標"野出黎,,,,
魷魚死,,,當然就係會"標"d墨啦,,,,
最後,,,你話支插魷棒出黎冇用,,,,
其實係ga,,,某程度上,你可以用手刀,,,又或者剪刀都得ga啦,,,
唔駛用佢個d棒,,,只不過,,,商業角度,,,,
出任何野都係用黎"搵"消費者錢ga啦,,,,唔係佢點生活呀,,,,
買唔買,,,絕對係除得你,,,,
回復 支持 反對

cotton 發表於 29/5/2011 00:22:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
[偶]死同爽快死個鮮度唔同,
就算係1條活魚養在一個循還系統差嘅水入面一段時間後,就算未死,
佢嘅鮮度可能還比唔上一條剛死而處理得好嘅冰鮮魚~
回復 支持 反對

樓主| 愛人布歐 發表於 29/5/2011 10:31:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你地唔好講到甘大人大義啦,大尾魷釣上來好快會死,跟本唔洗一下插死佢,講到減少佢痛苦,你以為佢諗著食隻蝦忽然比人釣上來唔辛苦咩?就算你地只系釣唔食放生佢,佢都已經嚇到怕怕啦,重鉤到佢隻手受傷,如果系你,忽然食食下飯,比個傻佬抓實唔放,系甘樣拉你,玩你一會然後放手,妳會點?講得甘偉大,各位師兄系唔系以後都唔應該去釣魚呢......講到劏雞,割破喉。再放入滾水脫毛,因為雞比較大隻,會反抗嘛,所以先要放血,你以為系為佢無甘痛苦咩?你做雞,比人生放落熱水,你都會跳出來啦,劏雞果個怕比D雞會把熱淋到佢,重有,無先放血,又邊有雞紅食呀,

評分

參與人數 1金幣 -50 收起 理由
naobao -50 違規內容,請參考網站守則!!

查看全部評分

回復 支持 反對

遊客 發表於 29/5/2011 12:16:51 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
你地唔好講到甘大人大義啦,大尾魷釣上來好快會死,跟本唔洗一下插死佢,講到減少佢痛苦,你以為佢諗著食隻蝦忽然比人釣上來唔辛苦咩?就算你地只系釣唔食放生佢,佢都已經嚇到怕怕啦,重鉤到佢隻手受傷,如果系你,忽然食食下飯,比個傻佬抓實唔放,系甘樣拉你,玩你一會然後放手,妳會點?講得甘偉大,各位師兄系唔系以後都唔應該去釣魚呢......講到劏雞,割破喉。再放入滾水脫毛,因為雞比較大隻,會反抗嘛,所以先要放血,你以為系為佢無甘痛苦咩?你做雞,比人生放落熱水,你都會跳出來啦,劏雞果個怕比D雞會把熱淋到佢,重有,無先放血,又邊有雞紅食呀,
愛人布歐 發表於 2011-5-29 10:31

對牛彈琴

咁請問樓主你出呢個主題的目的係乜呢?係問乜呢?見過你幾個POST 都係咁問法嫁?點答你法都唔多膠興

如果你係想問點解見到有人要插死大尾魷既?好多人都已答左你

你唔接受係你既事,如果你要無限上岡討論是否多舊魚,及討論仁義道德問題

好多野都多舊魚嫁啦,套用你既邏輯去看

脫毛鍋有蓋嫁,好大嫁,大到放兩三個人落去都得,你見過未呀?隻雞點反抗呀?點跳出來呀?放你入去你都未必跳到出來啦,得個講!雞紅賣得幾錢呀?做少D 工夫快手D 處理多幾隻雞好過啦!

點解捕鯨會比人插呀?捕魚唔比人鬧呀?點解捕鯨時用魚槍射佢由得佢係海裡流血致死再拖上船,係不道德呀?反正捉到都係要死嫁啦?同捕魚有乜分別呀?講乜野道德呀?你地唔吃魚咩?係咪以後要請和尚去GREENPEACE 先可以大大聲鬧捕鯨呀?係咪多舊魚呀?

點解有人要釣魚呀?無錢買魚吃咩?無其他野好玩咩?你唔去釣魚都會有漁民捉埋魚比你嫁啦。釣魚好平咩?都平唔過直接去街市買魚。套用你既插死VS等死論,等下咪有魚吃囉,等漁民去捉咪得囉,做乜去釣呀?去玩下其他野好過啦。係咪多舊魚呀?

包括我響道覆緊你,我都覺得好多舊魚!

評分

參與人數 5金幣 +448 收起 理由
and_9999 + 50 Take it easy~~
貓貓樣 + 70 唔好咁勞氣,對咩人用咩溝通方式,但對傻人 ...
aroomd + 138 真係冇佢咁好氣~!
achilles + 110 THANK YOU!
sing_0811 + 80 講晒我d心聲,,,,,

查看全部評分

回復 支持 反對

jason900624 發表於 29/5/2011 12:47:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
對牛彈琴

咁請問樓主你出呢個主題的目的係乜呢?係問乜呢?見過你幾過POST 都係咁問法嫁?點答你法都唔 ...
遊客 發表於 2011-5-29 12:16

我都係路過

佢條友擺明係唔聽人講
既然企硬自己既一套想法
都唔知開個post黎做乜
回復 支持 反對

94705205 發表於 29/5/2011 18:43:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你地唔好講到甘大人大義啦,大尾魷釣上來好快會死,跟本唔洗一下插死佢,講到減少佢痛苦,你以為佢諗著食隻 ...
愛人布歐 發表於 2011-5-29 10:31

你老味 低能   人地出個魷魚插  你唔買 又要嘈    釣魚都係求開心姐  你冇$咪用d cheap野玩lo  貴有貴玩 平有平玩   人地消費得起你吹咩
   咁我問下你la    點解  有d人渣法拉利   有d人渣爛車ar    都係拎黎代步姐  on 99   人地買咩用咩你又要嘈   又要問  又唔聽   幾10歲人仲咁on 99
真係為你老婆難過

評分

參與人數 1金幣 -50 收起 理由
naobao -50 違規內容,請參考網站守則!!

查看全部評分

回復 支持 反對

樓主| 愛人布歐 發表於 29/5/2011 23:51:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

各位,先唔好意思,原因不知道原來是有第二頁的,所以有些答案沒看到,其實我系想講,我方法系會等佢先死,然後先在釣場宰好,再用鹹水洗好,包膠袋電放冰箱,就算雪在冰箱一段時間都好新鮮,只要不接近到淡水,因我試過過了淡水後一日後再食,肉變霉,但用我方法,它不會吐墨,肉就不黑,,我唔系話唔接受各位的答應,只系我有試過兩者分別,其實新鮮度沒什麼分別,分別是會肉有些變黑,可知道有時候那些墨得難洗得清,要是這樣,何必要做呢?我個人沒信教的,但也清楚一件事,好多野天已定,誰叫它為食?食就要付出代價,就系死,人每事都有因果,只系不太滿意一些人的回答..放生…殘忍等字眼,我本人就只系覺得插死是不關新鮮事,插反而會要做多了事,何必呢?我更不滿魚王兄所比如,殺雞,放血,脫毛論…唔知師兄有無親手殺過雞,熱水脫毛呢?我就有做過,你以為系用熱水熱死佢咩?其實只系輕輕過一下熱水,等佢容易蚊毛,有時一次脫唔晒,又要過多次熱水,過一下熱水系唔會死,但佢會反抗,到時就難脫毛,所以要先殺死,後脫毛,跟本就唔關殘忍事,雞命就系甘樣,你唔通以為先放佢血就無痛苦咩?討論是什麼,就是各有意見才要討論,你唔滿意可以唔回答我,要答的請各位小心用語,如果插死後不放冰箱也能保鮮的,我就會明白為何要插,
回復 支持 反對

sing_0811 發表於 30/5/2011 00:07:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 19# 愛人布歐

師兄,,,,都係個句,,,係有人話即刻插死佢會有保鮮作用,,,
你絕對可以唔信既,,,你唔信,,,咁咪唔駛問low,,,
你都有自己既見解啦,,,,咁你咪繼續保持你既做法咪得low~

應該加多句~其實既然你有左答案啦,,,
咁應該都唔駛再爭執落去啦~~~~~~

評分

參與人數 4金幣 +288 收起 理由
aroomd + 108 佢次次都係咁......算把啦~!!!!!!
BO_Kel + 50 精品文章!!
陳浩楠 + 50 好好心地....^^
遊客 + 80 難得你仲咁有雅興响樹彈琴,叻! ...

查看全部評分

回復 支持 反對