搜索

[釣具] 想請教各位師兄, 出南油用的魚竿那一種才比較適合@@

Williamw 發表於 24/5/2011 21:49:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位師兄大家好, 小弟想添置一些出南油的裝備, 看到有2支魚竿都十分喜歡但又唔知岩唔岩落南油用......

1) DAIWA GOUIN BULL HH-220
2) DAWA SALTIGA 但呢款見到太多種類唔知邊隻先好.......

我打算配 DAIWA 的 NEW SALTIGA 鮫 配 PE 6號 250M, 唔知夠唔夠用呢.......

希望大家幫一幫小弟忙, 另外想買份禮物給家父, 佢睇中左DAIWA 的電鮫 TANACOM BULL 1000 FE 呢隻好唔好用? 麻煩俾D用後意見, 謝謝
chpahi 發表於 25/5/2011 02:50:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
c  兄
1) DAIWA GOUIN BULL HH-220 太長了190  la
我有支上一代的240hh   覺得太長     手遲190  會好正好好玩  又夠彈
如果唔怕重又可釣大物想下以下2支la
MAD VIPER FANG
(マッドバイパーファング)
及GAOH VIPER

ガオーバイパー
回復 支持 反對

tommee 發表於 25/5/2011 03:27:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Will u consider to sell the 240HH?
回復 支持 反對

chpahi 發表於 25/5/2011 03:42:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我賣240  hh?   中文啦 c 兄 唔明
回復 支持 反對

cotton 發表於 25/5/2011 11:25:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 1# Williamw

DAIWA GOUIN BULL  支竿做得好靚,玩手持都好啱,如果覺得220長,可買190,(但你打算用咩鮫配這竿?)
而DAWA SALTIGA 你係講橫定直鮫定講緊jig竿?????

new SALTIGA唔好打250M PE,好大機會唔夠用,寧願打幼少少,5號 300M穩陣D,
唔好買TANACOM BULL 1000 FE,太舊款,
可考慮新版750MT,釣力值差不多,又靚好多,
但就貴D,但長遠計一定值回票價,你買得new SALTIGA,唔差在呢d錢~

我也是一個南油新丁~
回復 支持 反對

樓主| Williamw 發表於 26/5/2011 00:52:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝各位師兄俾咁多意見呀.

但我好想搏大魚呀@@ 所以想買DAIWA GOUIN BULL HH-220
但又怕佢唔夠勁會爆竿, 想用new SALTIGA 直鮫, 但PE5號....易唔易斷嫁?
回復 支持 反對

樓主| Williamw 發表於 26/5/2011 00:53:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 2# chpahi

但係師兄呢兩支魚竿係咩牌子, 同埋釣力值強唔強呢? 我都唔太識呢2支型號.
麻煩師兄講解一下...@@ 謝謝
回復 支持 反對

tommee 發表於 26/5/2011 01:08:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

橫較杆用直較??  其實南油冇你想中多大魚.............
回復 支持 反對

tommee 發表於 26/5/2011 01:12:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 4# chpahi

你枝240HH 賣佐? 6月去唔去多次遠井?
回復 支持 反對

chpahi 發表於 26/5/2011 01:36:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 7# Williamw

上daiwa綱睇 la
比190 重火       中15-20斤的魚容易D    南油真係越釣越細了
電較750mt  新款最好
回復 支持 反對