搜索

紅鮪裝備~

puretung 發表於 4/5/2011 13:30:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點解d師兄又話狗竿都起到紅鮋,不過又話要粗絲,又話要緊drag,如果唔係就會入石,
咁唔係好易炸竿咩?9狗得幾磅, 粗絲姐係要幾粗?  pe1 已經over 14lb, 炭腳4#已經16lb, 緊左drag,條魚一開尾,一頂咪炸竿law?
之前 d 師兄唔係咁講既?好混亂ar我 _ _
回復 支持 反對

樓主| tony0105 發表於 4/5/2011 15:12:47 | 顯示全部樓層 IP:- LAN

mc係未指major craft??我都有支,我係比我個fd點左去買,佢果陣話買左就fit倒魷

咁我用果支玩紅鮪,3號pe,夠唔夠玩??會唔會炸?我唔想冇左成千銀= ="因為支野都1xxx
回復 支持 反對

siusun 發表於 4/5/2011 15:18:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 32# tony0105

我支kg1002M,你支係?

我用2號pe,腳5/6/7/都有用
回復 支持 反對

樓主| tony0105 發表於 4/5/2011 15:57:35 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
回復  tony0105

我支kg1002M,你支係?

我用2號pe,腳5/6/7/都有用
siusun 發表於 2011-5-4 15:18

點樣睇嫁=0="果陣佢幫我話事,佢同個職員講的

所以我唔知咩型號~有咩方法睇= =
回復 支持 反對

leo123 發表於 4/5/2011 19:30:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點樣睇嫁=0="果陣佢幫我話事,佢同個職員講的
所以我唔知咩型號~有咩方法睇= = ...
tony0105 發表於 2011-5-4 15:57

你將竿上D字寫哂出黎啦...
回復 支持 反對

siusun 發表於 4/5/2011 21:10:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 34# tony0105

唔好意思 忘記覆你,枝竿有寫嫁,慢慢睇,

不過我係建議如果用腳唔好用到咁大號,用住3號先喇!斷咗由得佢,攞多啲經驗

好多時我用緊3號釣鱸都有機會中到佢嫁,唔係成有大條嫁,唔好有咁多幻想先得架,慢慢來喎!!!
回復 支持 反對

Ivanccp 發表於 4/5/2011 23:43:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
冇錯企落少少係會好控d,但我強烈建議你最好著左釘鞋先
黑雲 發表於 2011-5-3 23:33

咁咪要帶多對鞋去釣場??  因為我無私家車........
我之前聽師兄講過話拖紅鮋要步兵, 一路行一路拖, 建議預個斜孭背包, 手拿釣竿去釣場,
想請教師兄你一般拖紅鮋的裝備會係點??  另外釘鞋係一般釘鞋或防滑底加釘那種??
回復 支持 反對

Ivanccp 發表於 4/5/2011 23:47:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得係你放鬆個drag比佢走囉

如果要你放drag比佢走,咁洗乜用咁重火竿??

紅鮋係石口魚,中左 ...
黑雲 發表於 2011-5-3 17:51

想請問師兄, 中左紅鮋一般會"過石", 意思係佢會入石定係打橫咁數石??  

另外, 磅頂 set 九成緊可以嗎?? Thx!!
回復 支持 反對

黑雲 發表於 4/5/2011 23:48:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁咪要帶多對鞋去釣場??  因為我無私家車........
我之前聽師兄講過話拖紅鮋要步兵, 一路行一路拖, 建議 ...
Ivanccp 發表於 2011-5-4 23:43

防滑釘,你可以考慮買波鞋款的磯鞋,
有些是可以換底的,去個陣時著行街底,去到釣場換防滑釘

http://fishing.shimano.co.jp/search?pcat1=4&pcat2=49    可以參考下 shimano 的網址

我平時既裝備亦同你上面所講差唔多
回復 支持 反對

樓主| tony0105 發表於 5/5/2011 00:05:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你將竿上D字寫哂出黎啦...
leo123 發表於 2011-5-4 19:30

支竿上面寫住 HIGH CARBON EGING ROD EGI ROUNDER ARG762 LENGTH 2.25X2 SEC MADE IN CHINA

借問聲~咁樣夠唔夠
回復 支持 反對