搜索

買左新筏絞,但唔知點打線...

樓主| 雅比 發表於 23/6/2008 11:19:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
catiii05 發表於 23/6/2008 11:44:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 雅比 於 21/6/2008 00:33 發表
剛剛買了隻Daiwa 44 筏絞,但間舖頭無幫我打絲,攪到依家企左起樹,望住個絞都唔知點算好
我想問...我係咪可以自己打絲呢?打發同直絞有無分別?
如果有師兄師姐師妹師弟教下我就好喇 感激不盡!!!

雖然你已成功上絲 … 但都講o下經驗
44 要之前 set 好係左、右或上、下手先 … 因為上左絲會分左、右手 … 如你係用右手持竿你想借絲杯俾用左手持竿o既人用絲o既方向都會唔同而唔o岩用
跟住可上攪在竿度 … 絲穿過一隻 guide 再通過絲杯綁好絲尾 … 用手執絲慢慢攪上 …用手指左、右活動作排絲 … 上夠就 OK
防上絲時上氣
1) 用棒狀物穿過餅絲作平衡而上
2) 將餅絲掉入桶水度 …跟住上絲就唔會上氣 (因餅絲會o係水度自轉化氣)
 樓主| 雅比 發表於 23/6/2008 11:55:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-6-23 11:44 發表

雖然你已成功上絲 … 但都講o下經驗
44 要之前 set 好係左、右或上、下手先 … 因為上左絲會分左、右手 … 如你係用右手持竿你想借絲杯俾用左手持竿o既人用絲o既方向都會唔同而唔o岩用
跟住可上攪在竿度 … 絲穿過 ...

謝謝指教, 又學多樣野, 真好!!
華少 發表於 23/6/2008 13:46:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 雅比 於 2008-6-23 08:17 發表

我無呀(其實都唔係無中, 都釣到三條泥鯭, 不過太細條了, 放哂 )...做靚就用佢支新竿中左條黑沙立...仲要幾鬼大條添...開心死呀!

有矛相睇呀
做靚 發表於 23/6/2008 14:07:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 華少 於 2008-6-23 13:46 發表

有矛相睇呀

相呀, 真係好鬼死開心呀!
 樓主| 雅比 發表於 23/6/2008 14:24:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 做靚 於 2008-6-23 14:07 發表

相呀, 真係好鬼死開心呀!

做靚, 下次我地要試下一手一腳全套做哂先得(如果可以的話), 呵呵
做靚 發表於 23/6/2008 14:49:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 雅比 於 2008-6-23 14:24 發表

做靚, 下次我地要試下一手一腳全套做哂先得(如果可以的話), 呵呵

我會俾心機架喇!
 樓主| 雅比 發表於 23/6/2008 14:54:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 做靚 於 2008-6-23 14:49 發表

我會俾心機架喇!

繼我會打好呢餅絲後, 又一傑作, 就係...
我地要set好呢支竿...然後...
我地要釣好呢條魚...再然後...
我地要上到呢條魚...
哈哈哈哈
做靚 發表於 23/6/2008 16:30:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 雅比 於 2008-6-23 14:54 發表

我地要上到呢條魚...
哈哈哈哈

係!知道!
coolfire 發表於 23/6/2008 19:15:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 雅比 於 2008-6-23 14:54 發表

我地要上到呢條魚...
哈哈哈哈

仲有記住抽竿要按杯...岩岩玩維京最多人唔記得咁做抄粉...