搜索

網站展望!!

naobao 發表於 20/2/2007 23:29:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟當初憑著膽粗粗一股傻勁,從無到有就攪左個網站出來,
其實當初原意只係希望可以創造一個理想釣友交流空間,
既中立又無釣會包袱,各方朋友開開心心,暢所欲言!!

小弟眼見香港釣魚活動日漸興盛,不同釣法,百花齊放!!
熱衷此道者,投入金錢及時間真係無可估計,
但係眼見
香港唔少釣場環境,真係慘不忍睹,
垃圾滿地,小魚屍骸隨地可見!!
有人話香港無魚釣,又有人話漁民濫捕,
仲有人話香港都市發展,無可避免會污染生態....
喺整釣魚活動中,仲有好多爭議問題值得大家探討...
好似放生?打粉問題?艇磯?保護區?基建?等種種問題....

小弟愚見覺得,其實係多種因素影響香港魚源,
不過作為釣魚人,最重要係做好自己本份,
小弟好想借網上一小片地方,實踐推廣"文明釣魚"理念,
保護日益脆弱嘅海洋生態,珍惜越來越少嘅天然環境,
已經係志同道合者,當然歡迎你一齊出分力,
未有全面觀念的釣友,亦好希望你支持我地嘅睇法,
好多時
探討爭議問題,係特別令人有興趣,
但言論間往往容易產生磨擦,不快事件,其他網上平台亦常有發生,
求同存異,理性討論,係我地交流嘅宗旨,
我地好希望各位會員經常抱著理解與客觀態度,
不要執著於一時的觀念與
角度!!!

對於網站發展,我自己都有不少寄望架,
最起碼都希望喺推廣釣魚發展方面可以出一分力,
當然呢個都絕對係一條漫長道路....
但為釣友會員做好呢個網,小弟係十分有信心
我會因應會員需要,
不斷改進網站,
更希望不久將來,可以舉辦一些有代表性嘅活動及比賽,
希望大家以後多多參與及支持!!

joey 發表於 21/2/2007 23:32:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2007-2-20 23:29 發表
小弟攪呢個釣魚網站原意,
除左想提供一個釣友自由交流平台之外,
亦想提倡"文明釣魚"概念
香港喜歡釣魚嘅朋友就越來越多,
但對於保育及保護環境嘅觀念非常薄弱,
每次釣行見到通地垃圾,實在痛心 ...

大大努力
邪海釣手 發表於 22/2/2007 18:53:29 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣
好觀念~志同道合
黑鯛之天敵 發表於 22/2/2007 19:05:22 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
贊同~~~~~
kapo 發表於 22/2/2007 19:06:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
支持保護釣場,放生小魚和大肚魚
小小強 發表於 22/2/2007 19:06:55 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
佰份之一仟支持釣後放
fishwong 發表於 22/2/2007 22:33:34 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東珠海
其实HK&M.既釣友已經好好(个人見解).....
大陸好多釣友跟大陸漁民差吾好.............
我入大陸纲..原意本都想推廣吓少少........
但真到依家...見到既都..........有些还系某某咩咩会..咩咩纲既人..但見到佢地口叫環保.手就鳮毛鸭毛殺殺...話之你...好灰!!
小小強 發表於 22/2/2007 22:39:32 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
原帖由 fishwong 於 2007-2-22 22:33 發表
但真到依家...見到既都..........有些还系某某咩咩会..咩咩纲既人..但見到佢地 ...

黃師父都加入.........好野
 樓主| naobao 發表於 22/2/2007 22:41:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 fishwong 於 2007-2-22 22:33 發表
但真到依家...見到既都..........有些还系某某咩咩会..咩咩纲既人..但見到佢地 ...

對於此種情況,小弟都係樂觀,
其實任何時間開始都唔係遲
香港方面都有不少釣友,開始留意保育問題,
但可惜公德心始終較差
對於大自然環境,我覺得最理想狀態,
就係只擦身而過,盡量不留下任何痕跡
小小強 發表於 1/3/2007 23:22:19 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
無錯,釣品最要緊,否則釣得幾叻都無用