搜索

[釣技] 釣技分享---Fit魷動作

JL-Crazy 發表於 11/6/2008 14:55:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
hoiyatc 發表於 11/6/2008 15:00:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 JL-Crazy 於 2008-6-11 02:55 PM 發表

梗係正啦,溢版大,唔係我都唔會將佢擺在第一位

有同呀石先Fit過都知,佢係"大力華麗型".
JL-Crazy 發表於 11/6/2008 15:03:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hoiyatc 於 2008-6-11 15:00 發表

有同呀石先Fit過都知,佢係"大力華麗型".

仲有,佢係 switch fitter,左右手都得,好鬼掂
松田先生 發表於 11/6/2008 15:04:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟玩咗都係幾個月,都係一邊fit一邊學,好認同king sir所講,動作係死嘅,變通先係生嘅,不停咁試...去到釣場度,二段又好、三段又好、zic-zac...試到中到為止...動作只要苦練就可熟習...但實戰經驗係要累積返嚟...每次釣行水流、水溫、漲退都會唔同..boat同岸玩法又唔同... 所以真係一個字...[試]
hoiyatc 發表於 11/6/2008 15:50:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-6-11 03:04 PM 發表
小弟玩咗都係幾個月,都係一邊fit一邊學,好認同king sir所講,動作係死嘅,變通先係生嘅,不停咁試...去到釣場度,二段又好、三段又好、zic-zac...試到中到為止...動作只要苦練就可熟習...但實戰經驗係要累積返嚟...每次釣行水 ...

如果要講出一套法定動作,真係無可能.因為釣魚唔係1+1+1=3嘅數字游戲,
每一個環節都係變數.當然你可以話我只係想去望下個海relax下,有無魚都
無咩所謂.

十分同意King Sir 同 松田San嘅分享,雖然佢地一個話自己無資格,一個話自己
玩左幾個月...我相信釣魚絕對唔係一個鬥年資長嘅遊戲,三個月又好..三十年
又好,只要有一個樂於分享同求變嘅心,你就係一個受人尊敬嘅...高手!
joecylee 發表於 11/6/2008 20:12:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 1# 的帖子

當初我只管水面我自己所做的動作,現在我會思考的是海中的變化,所有人的動作吾會一樣但都可以做到Zig-zag,二段.....,如果比一個Format去比自己,你只會領悟手中的動作。後來我諗到原來可以做Z-Z中停止加一個開杯再接小跳再拖行,吾得又轉要找到當時可以中魷既方法,要令餌木自然在石草沙泥中引魷,一日吾得兩日,操自己去感應從竿中回傳到手的感覺再去分析,分析當時海水流向,水色,餌木色彩,深場淺場各種配合,李小龍有講過以無法為有法,以無限為有限,我吾識功夫,我玩餌木係入門,但我會用呢個方法去Egi~

評分

參與人數 3金幣 +250 收起 理由
松田先生 + 100 麥老闆又袋錢入我地袋喇!!
ReynoldHa + 100 我好欣賞!!
hoiyatc + 50 分析形

查看全部評分

ASD001 發表於 12/6/2008 00:54:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好多謝以上既c兄分柝!
ReynoldHa 發表於 12/6/2008 09:43:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個人覺得大尾魷大多時都在做完動作後,當餌木下沉時或滑翔時抱鉺.就最近本人會放多些時間於做完動作後的對應,例如動作後直接下沉,水平滑翔,波浪滑翔及快達等動作後對應. 而對應也因應釣場作出改變.
mabel 發表於 12/6/2008 13:41:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我知道点fit啦,多謝師兄.
PNB 發表於 20/10/2008 23:03:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大家會唔會lock死個較做跳蝦動作呢??
我個人會做一段或二段時一路收絲...