搜索

新手加入玩LURE

punkakin 發表於 11/6/2008 00:40:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 10# 的帖子

唔好睇少呢D貨仔, 我枝200蚊既BERKLELY今日先上完大頭
加油啊希望你快D釣到第一條魚啦
gilsonli 發表於 11/6/2008 00:52:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
gilsonli 發表於 11/6/2008 00:56:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 punkakin 於 2008-6-10 21:28 發表
有好多講法喎
有D師兄就話60LB都會斷
我諗佢地既目標紅鮋真係好大條

反而我問過幾個魚具店職員, 佢地話6號都夠晒(2X LB)
我自己最後都係買左6號碳線, 唔夠玩再換啦

我半個月前上左條40CM紅鮋, 用16LB尼龍
拖 ...

先要明白 leader 係拖紅油時... 主要要耐磨... 因為石駁...
好多師兄都用10號leader 以上...
gilsonli 發表於 11/6/2008 00:57:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gavincheung28 於 2008-6-10 21:36 發表
咁子線駁幾長比較好呢師兄

我自己一般都6ft... 沒有一定答案...
jk521 發表於 11/6/2008 08:20:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gavincheung28 於 2008-6-10 20:47 發表
今日買左支 20LB LURE杆 +  2號 布線    幾隻90MM/16G LURE/SINKING

夜晚岸拖紅鮋夠唔夠"抽"呢

歡迎, 師兄如果想 "抽"條紅鮋出來,就要用粗少少的子線,40LB~100LB ,我多數用6'~8'左右,因紅鮋食餌後入石, 條粗子線是用來界石時無咁易斷.
你都可以買FLOATING LURE 來拖喎 !!

樓主| gavincheung28 發表於 11/6/2008 20:00:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 12# 的帖子

原帖由 gilsonli 於 2008-6-11 00:52 發表

20lbs... 幾多尺長...? power = m/mh/h?

我果支係9尺硬身杆

樓主| gavincheung28 發表於 11/6/2008 20:02:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2008-6-11 08:20 發表

歡迎, 師兄如果想 "抽"條紅鮋出來,就要用粗少少的子線,40LB~100LB ,我多數用6'~8'左右,因紅鮋食餌後入石, 條粗子線是用來界石時無咁易斷.
你都可以買FLOATING LURE 來拖喎 !! ...

買左返黎先睇post 我今日已經買左30lb碳腳,希望夠玩啦

FLOATING LURE 係咩泳層架師兄可否解釋一下我唔係太熟

樓主| gavincheung28 發表於 11/6/2008 20:10:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
屋企最近就係荃灣碼頭收工夜晚最方便 唔知果度有無鮋玩下呢
tommee 發表於 12/6/2008 01:03:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
荃灣碼頭 have some ga...  I live near there as well...  if have time... play together ...  I am new hand as well...
 樓主| gavincheung28 發表於 12/6/2008 22:47:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 tommee 於 2008-6-12 01:03 發表
荃灣碼頭 have some ga...  I live near there as well...  if have time... play together ...  I am new hand as well...

大家都住咁近,good 但係我今晚已經出左去啦
結果緊係打龜啦  眼看腳底有4,5斤鱸魚淺水游過,而我什麼魚信都無

技術一定出了問題,但係唔知出左邊度先死

無魚游過都可以比直口自己呢度無魚丫 但係咁鬼大條係你腳底游過你話死唔死

仲要掛左隻假餌心灰