搜索

假餌暗戀補習社

gilsonli 發表於 15/5/2008 20:24:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 廣東廣州
大家好... 我係阿gil...

本補習社為一班暗戀假餌好耐... 而又唔知點做又唔敢表達既同學而設...

課程 : 共 3 堂 (可以再調整)
每節 : 2 小時 (太長我怕我會冇口水)
地點 : 市政活動室
費用 : 我估每位50元 (book 場用... 一些文件道具)
人數 : 10-20人 (我希望可以做到導師1對6)
日期 : 星期六下午...? 6月尾開始...?
目標 : 夏天上課... 為冬鱸準備

課堂內容 :

準備工作 : 導師, 釣具, notebook (我有), projector, powerpoint教材(我會試做)
lesson 1:
- 釣具認識
   -  reel / rod / line / others /
   - lure (softbait/hardbait)
   - rig
   - knot
   - 下堂準備rod, reel, softbait, hook/jighead, rubber, line...
lesson 2 :
  - rig... hook softbait
  - knot pe + carbon/nylon + carbon
  - casting... 基本上手... 下手... 側手... other... (如有需要再教baitcasting)...
  - 下堂準備同學們影一些釣場相片
lesson 3
  - 釣場對應...
  - 魚種對應... (希望找到最愛)
  - testing...
    part a - 多項選擇題10條
    part b - 抽一個knot 打
    part c - target casting

多謝reynold 提議...

過晒3堂... 去魚場實習fun day + bbq...^^

有機會冬天一齊boatgame seabass...^^

希望大家先對假餌妹妹有基本認識... 之後點發展就靠自己努力啦...

唔知可行性高唔高呢...^^

幫唔幫到一班暗戀假餌多時既朋友呢...

nortoncamel 發表於 15/5/2008 20:28:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
正,一定支持
 樓主| gilsonli 發表於 15/5/2008 20:30:47 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東廣州
marcoc 發表於 15/5/2008 20:34:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師父!我真係暗戀假餌好耐.
我想join,得唔得架!
細路仔 發表於 15/5/2008 20:36:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我要幫手汁頭汁尾....^^
nortoncamel 發表於 15/5/2008 20:59:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2008-5-15 20:30 發表

維記你覺得內容對新手夠唔夠...?

有NOTES呢樣非常好
因為我都覺得任何初心班都需要
如果唔係冇得溫習
其他野方面過咗31號再答你
 樓主| gilsonli 發表於 15/5/2008 21:04:01 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東廣州
原帖由 nortoncamel 於 2008-5-15 20:59 發表

有NOTES呢樣非常好
因為我都覺得任何初心班都需要
如果唔係冇得溫習
其他野方面過咗31號再答你

我在台灣睇過一本在釣具店免費派的lure 入門...

雖然只有幾頁... 不過睇完好感動... 因為好多要知既野都有... ^^
Seiichiro 發表於 15/5/2008 21:20:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我暗戀樓上個妹妹仔好耐,唔知點做又唔敢表達喎 ...
Gil Sir 我應該點算好 ?
 樓主| gilsonli 發表於 15/5/2008 21:24:05 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東廣州
原帖由 Seiichiro 於 2008-5-15 21:20 發表

你樓上的妹妹 叫 stella 是嗎?
iizoo 發表於 15/5/2008 21:24:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Seiichiro 於 2008-5-15 21:20 發表

上完3堂包保到手!!