搜索

[釣組] 一個超簡單,超快又穩陣的線結

順仔 發表於 25/2/2008 12:49:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟繼續貫徹懶人既精神,盡能力發掘同發明多d適合懶人用既釣魚方法
今次同大家分享一個線結,做熟左之後唔洗十秒就綁完,仲要超級穩陣

假設粗既黑繩係母線,而幼既綠繩係子線

同好多直結既開頭一樣,將佢地重疊埋一齊先

自己撓一個圓圈

左手手指hold住個圓圈,右手食指伸入個圓圈入面

跟住右手食指響個圓圈入面轉幾個圈(其實轉兩個圈都已經夠穩陣,我就轉夠3~4個)

轉完之後將右手面既母線同子線一齊穿過個圓

將母線同子線一齊向兩面拉緊

拉到中間應該會見到個好似個阿拉伯數目字"8"咁既形

拉恆晒之後剪去多餘既絲就攪掂晒,個結仲好細個,唔會影響到出絲添

可惜小弟係電腦白痴,唔識得上載影片,希望大家睇相可以睇得明啦
如果大家睇完後有咩問題既可以問返我丫
其實呢個結唔止egi先有用
基本上我玩咩釣法都用佢,真係好快好方便架

評分

參與人數 2金幣 +150 收起 理由
鬼佬joe + 100 認真好介紹!!
shek9kung + 50 我好欣賞!!!!!

查看全部評分

貓貓樣 發表於 25/2/2008 12:56:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,想請教吓,將母線同子線重疊時,是否需要互相扭埋一齊呢?
 樓主| 順仔 發表於 25/2/2008 13:04:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

唔洗特登扭埋佢,但係唔覺意扭埋左都唔會有影響
就自己方便啦
貓貓樣 發表於 25/2/2008 13:07:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 順仔 於 2008-2-25 13:04 發表

唔洗特登扭埋佢,但係唔覺意扭埋左都唔會有影響
就自己方便啦

明白晒,多謝師兄賜教 ‧‧‧‧‧
kingston 發表於 25/2/2008 13:28:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
即係雙8字結
http://fishing.daiwa21.com/colum2/item.asp?ItemID=441

仲有....
http://fishing.daiwa21.com/colum2/item.asp?ItemID=461

樓主| 順仔 發表於 25/2/2008 13:30:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 貓貓樣 於 2008-2-25 13:07 發表

明白晒,多謝師兄賜教 ‧‧‧‧‧

wellcome
 樓主| 順仔 發表於 25/2/2008 13:34:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

原來呢個係叫雙8字結,我自己都真係唔知,大家有d咁正既野記住多d攞出黎分享下呀

另外要特別鳴謝我老婆幫我揸機影相,唔係我兩隻手響度打線結都唔知點影
漁痴 發表於 25/2/2008 13:42:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
夫唱婦隨,兩口子同心,真你羨慕
 樓主| 順仔 發表於 25/2/2008 13:47:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 漁痴 於 2008-2-25 13:42 發表
夫唱婦隨,兩口子同心,真你羨慕

緊係啦,平時煮飯洗碗,掃地拖地,洗衫晾衫,刷浴缸,洗廁所..................(下刪數萬字)
都係我做晒
又真係幾值得人羨慕既
carlcow 發表於 25/2/2008 17:02:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哈哈~甘似8字結既~~~~~