搜索

本版重新規劃後之內容範圍

naobao 發表於 2/10/2008 20:26:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位,
"投釣版"經早前重新規劃後,討論內容只會集中於"灘遠投",
除"灘投"釣行,釣點,對象魚,投竿,投絞及相關釣組內容外,其他分享及討論問題,請於其他版區發帖,
如未能定義之一般釣魚問題,請到"其他釣法及問題"
而由即日起,本版每發一新帖會另加"現金20"及
需要通過審核,
如不合適此版的帖子,會馬上移帖而不作個別通知!!
多謝各位合作!!
bulldog 發表於 2/10/2008 20:32:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 naobao 的帖子

請問包唔包 long distance plugging  (灘投假餌) 呀?
 樓主| naobao 發表於 2/10/2008 20:38:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
最強幻象 發表於 2/10/2008 22:24:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁灘近投點算呀... 有時係沙灘游水...真係近近地都見好多魚游架...
hiu2006 發表於 2/10/2008 22:37:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
"投釣版"只放灘遠投......
咁典解唔索性將"投釣版"個名轉做"灘投版"or"灘遠投版" ! 或開過一個"灘投版"!
咁樣9到d人以為投釣只係得灘投......
kennethnip 發表於 2/10/2008 22:48:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
投釣(非灘遠投)釣友味無左專區,又回復反以前

少少建議:
香港好多人&初學者都係玩投釣,好需要專區比佢地分享技術,希望網主開一個專區比投釣手

triggerfish 發表於 3/10/2008 00:13:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hiu2006 於 2008-10-2 22:37 發表
咁典解唔索性將"投釣版"個名轉做"灘投版"or"灘遠投版" ! 或開過一個"灘投版"!

x2

"投釣"個定義你問一百個人一百個人都唔會答你100%="灘投"因為呢個以經係一般人既共識。小第當然明白爆叔你老人家點解甘定議,不過為左唔好唔導D新人索性將"投釣版"個名轉做"灘投版"好似好D. 同埋多口問多句"灘"係唔係指沙灘?石灘又點?釣既手法,功具又有無限制?係唔係得一個"遠"字就得呢?唔好意思問左十九幾個問題,無懷疑或挑戰你既意思,不過定義得越清楚可以避免第日好多麻煩。將個post移來移去,移人post又多野做,比人移又唔開心,係咪無聊左D呢?
 樓主| naobao 發表於 3/10/2008 01:06:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位,
其實只要你地留意就知道個網本來已有個"其他釣法及問題",

一般性"投出沈底釣"問題討論去果區出帖就已經足夠,
任何新手釣友,只要係未確定自己釣法屬何種,
一律放入去,咪更加方便!!係咪??
亦唔需要特別開一版黎討論,只會越攪越亂....
相信釣開魚之朋友都明白,之前有分享過及討論過嗁一D技術,
例如甚麼天秤...甚麼沙灘絞...甚麼遠投專用PE....甚麼遠投專用竿,
根本一D都唔適合新手碼頭等地點使用,
無謂令佢地混淆,浪費金錢,我先至咁定義同分版,
坦白講以上種種的一D投釣專門釣具釣組,
如無合適場合發揮,就算幾好用都係浪費,
而日本方面生產出黎都係主攻灘釣場,亦係需要不斷做動作搜尋目標魚,
所以呢版我特別強調呢點,
唔想新人浪費左一D工具及釣組喺不當嘅地方,
唔想新人誤會投釣一定要用天秤,
唔想新人得物無所用!!
 樓主| naobao 發表於 3/10/2008 01:07:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hiu2006 於 2008-10-2 22:37 發表

我會喺版區的說明講清楚!!
 樓主| naobao 發表於 3/10/2008 01:08:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kennethnip 於 2008-10-2 22:48 發表
投釣(非灘遠投)釣友味無左專區,又回復反以前

少少建議:
香港好多人&初學者都係玩投釣,好需要專區比佢地分享技術,希望網主開一個專區比投釣手 ...

再攪個版出黎就會好亂....