搜索

秋分後の灘投

naobao 發表於 29/9/2008 00:25:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
黃歷上解說,從秋分這天開始,一切都開始慢慢變得收斂了。空氣裡更多了深秋的清淡。
果然....世界變了....仲係熱到飛起,我同歐師兄今日參加左投釣活動,
好熱,好熱,好熱鬧呀
我地仲見到乜乜添呀
見到唔少釣友興致勃勃咁釣魚,我當然周圍望吓,
不過坦白講望落去大部份釣友都係中通鉛投出沈底,
有D都中到唔錯魚獲架,香港釣法果然係有佢一套!
對於同場示範的日本資深釣友,佢地嘅技術絕對唔需要懷疑,示範好有參考價值,
而佢地所使用針對性嘅灘投嘅釣具釣組,今日睇...我個人都認同,
如有興趣了解,投釣絕對係好有趣味玩法,亦唔係被動沈底等待咁簡單,
不過都係果句,地域唔同,當中應用起黎係有佢嘅差異,
任何釣法都好,如何推廣都好,點都係唔可以離開本地化原素!
可惜今日時間有限,未來日子,如各位係有興趣認識多D投釣嘅趣味之處,
認識多D外地與本地玩法之差異,我會盡能力搵多D資料俾大家參考!

其他活動相片,會盡快後補!!
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 2金幣 +120 收起 理由
triggerfish + 20 歐師兄好型呀!!!!!!!!
TEN69 + 100 精品文章!!

查看全部評分

相關帖子

kennethnip 發表於 29/9/2008 00:33:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我地仲見到乜乜添呀
想知見到乜?
 樓主| naobao 發表於 29/9/2008 00:57:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
hiu2006 發表於 29/9/2008 00:58:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kennethnip 於 2008-9-29 00:33 發表
想知見到乜?

你遲來這網,所以未必知乜乜係邊個!
歐穎海 發表於 29/9/2008 01:24:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今次見到日本釣手來港,態度溫文'教導方法之熱誠'對投釣投入的熱愛,真是十分值得學習.

tagtagtag 發表於 29/9/2008 01:34:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 naobao 的帖子

其實好想知的是日本投釣所针對的魚種到底是什麼呢
 樓主| naobao 發表於 29/9/2008 01:37:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 tagtagtag 於 2008-9-29 01:34 發表
其實好想知的是日本投釣所针對的魚種到底是什麼呢

灘投...沙鑽囉!!
tagtagtag 發表於 29/9/2008 01:41:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 7樓 naobao 的帖子

有冇問D名人如果中左大魚點算呀?
 樓主| naobao 發表於 29/9/2008 01:43:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 tagtagtag 於 2008-9-29 01:41 發表
有冇問D名人如果中左大魚點算呀?

問你咪得囉...你又玩扮新手
歐穎海 發表於 29/9/2008 01:54:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
日本灘投目標魚,主要是沙鑽及鰈,
日本釣魚較著重釣味,即是搜擸型格態度,和現時香港興起形格相同,都是應用適合器材去搜擸,享受過程,所以越來越人,拍照記念後放生.